kawa Posted March 7, 2010 Share Posted March 7, 2010 WitamJak juz wcześniej pisałem na forum miałem szkodę całkowitą na moim aucie. Auto juz naprawiłem. Bedę teraz chciał ponownie ubezpieczyć Auto-Casco. Czy muszę wykonać Badanie techniczne powypadkowe ?? (szkoda całkowita była z Auto-Casco wypłata 4400 zł) Bo chyba będę ubezpieczał ponownie w tej samej firmie (Allianz) - żeby się potem nie okazało przy szkodzie ze wyliczą mi ze auto jest warte mniej o 4400 zł (wypłata po szkodzie) Rozważam tez ubezpieczenie Auto-Casco w Generali (podobne cenowo) Tylko mam problem w OWU czy może mi ktoś to wyjaśnić ?? Zasady ogólne§ 231. Rozliczenie szkody może nastąpić w oparciu o:1) faktury za części i napraw pojazdu przedstawioneprzez Ubezpieczającego,2) kosztorysową wycenę w Systemie Audatex wedługŚrednich stawek za roboczogodzin´ obowiązujących naterenie odpowiadającym adresowi zameldowania lubsiedziby przedsiębiorcy, bez uwzględnienia podatkuVAT, opłat celnych i innych kosztów; w przypadkuKosztorysowej wyceny przyjmuje się´ ceny częściZamiennych w wysokości określonej w systemieAudatex pomniejszone o: Wiek pojazdu % pomniejszeniado roku 0%w 2 i 3 roku 10%w 4 roku 20%w 5, 6, 7 i 8 roku 30%w 9 roku 45%powyżej 9 lat 50% - tutaj wszystko rozumiem ! ( jak naprawa na faktury 100 % jak kosztorys to amortyzacja do tego części zamienne i pomniejszone o VAT) 2. Jeżeli przy zawieraniu Umowy nie umówiono się inaczej,przy ustalaniu odszkodowania do wypłaty uwzględnia sięAmortyzacje w wysokości: Wiek pojazdu / Wartość amortyzacjido 5 lat 0%w 6 roku 10%w 7 roku 20%w 8, 9 i 10 roku 30%powyżej 10 lat 50% Ale tego już nie rozumiem - jak nie wykupie zniesienia amortyzacji części, Czysto teoretycznie zakładam ze mam miał szkodę i będę naprawiał na kosztorys to policzą mi amortyzacje dwukrotnie ?? Auto moje ma 9 lat - wiec jeśli przyjąć taką podwójna wycenę otrzymał bym pomniejszenie o 80 % czy dobrze to rozumiem ?? Proszę o info w tych dwóch sprawach.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now