align Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 WitamJestem zawodowym żołnierzem,pod koniec maja miałem wypadek w pracy w efekcie czego poturbowałem sobie kolano i staw skokowy.Dwa tygodnie pózniej miałem artroskopie(13 czerwiec),lezałem w szpitalu 5 dni.Na wypisie mam napisane "Uszkodzenie rogu przedniego łąkotki przyśrodkowej prawego kolana.Uszkodzenie ACL.Chondromolacja CMT.W czasie artroskopi miałem "shawing" i usunięcie uszkodzonego fragmentu łakotki,od tamtego momentu jestem na zwolnieiu,miałem ze dwie punkcje,kolano nadal jest opuchniete juz nieznacznie ale jest+wygląda na zdeformowane.Na dzień dzisiejszy mam 6 cm zanik miesnia czworogłowego uda,noga wyglada jak paliczek.Za dwa tygodnie ide na rehabilitacje i mam nadzieje ze mi troche pomoże.Chcialbym sie od was dowiedziec jaki jest to uszczerbek na zdrowiu,zebym wiedział czego sie spodziewac na komisji i jak bronic swojego,zeby nie było tak jak w moim przypadku w 2006 roku gdy na nartach złamałem sobie kośc udowa z 3 cm przemieszczeniem i złamanym podudziem,gdzie spedziłem 1,5 w szpitalu na wyciagu i dostałem za to 700 zł.Jestem ubezpieczony w pracy+dodatkowo w PZU na 40 000 za 100% uszczerbek.Z góry dzieki za odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Trwały uszczerbek na zdrowiu orzeka lekarz orzecznik mający doświadczenie w tego typu przypadkach po ocenie stan narządu ciała po leczeniu i rehabilitacji. Tabelke zawsze co do zasady mają pewne wdełki porcentowego trwałego uszczerbku na zdrowiu za dany uraz. Można sobie zerknąć to Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 18 grudnia 2002 r.w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania. Oprócz likwidowania szkody osobowej z ubezpieczeń dobrowolnych grupowycyh w pracy i indywidualnych NNW można domagać się jednorazowego odszkodowania z ZUS za stwierdzony trwały uszczerbek na zdrowiu o ile wyłączną przyczyną wypadku nie była Pana wina czy rażące niedbalstwo. Może wchodzić jeszcze w grę odszkodowanie i zadośćuczynienie z polisy OC pracodawcy. Jednak nie podał Pan żadnych okoliczności wypadku aby można było stwierdzić takowe przesłanki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now