Agnieszka1661348227 Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 Witam serdecznie, Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi i pomoc.W dniu 9lutego br. miałam wypadek samochodowy. Będąc na rondzie zostałam uderzona przez drugi samochód z prawej strony (kierująca pojazdem nie ustąpiła mi pierszeństwa i wjechała na rondo bez zatrzymania się co efektem było wjechanie w mój samochód). Zostałam zabrana z miejsca wypadku karetką pogotowia z podejrzeniem uszkodzenia kręgosłupa (po zderzeniu bardzo mnie bolał kark i klata piersiowa). Na rtg wykazano, iż mam skręcony szyjny odcinek kręgosłupa. Założono mi kołnierz na 3tyg, co wiąże się z 3tygodniowym zwolnieniem od pracy. Następnie na kontrolnej wizycie w szpitalu, okazało się, że nadal mnie boli i miałam źle dobrany kołnierz po czym dostałam kolejne 5tyg, zwolnienia od pracy. W sumie dokładnie 8tygodni zwolnienia. na szczęście obyło się bez rahabilitacji, mimo, że nadal odczuwam ból jest ogromna poprawa.Dnia 6kwietnia kończy mi się zwolnienie lekarskie i powinnam już wrócić do pracy. Moje pytania to:-co nalezy mi się w związku z zaistaniłą sytuacją?-jakie dokumenty powinnam posiadać i do kogo i gdzie się z nimi udać?czy doszkodowanie jest tylko z ZUSu, czy także z polisy sprawcy? Proszę o wszelkie niezbędne informacje w tym temacie, chciałabym bardzo wszytskiego dopilnować a kompletnie nie mam pojęcia gdzie mam się z tym udać. Dodam tylko, że po wypadku kiedy policja mnie przesłuchiwała, pytała czy robimy to na wypadek czy na kolizje, może i popełniłam błąd ale "zrobiłam" to na kolizję, nie chciałam być ganiana przez sądy i rozprawy. Czy moja decyzja zamknęła mi drogę przez odszkodowaniem? Pozdrawiam ciepło,Agnieszka Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRW Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 Witam,na chwilę obecną nie ma najmniejszego znaczenia czy była to kolizja czy wypadek odszkodowanie z OC sprawcy jak najbardziej się Pani należy ( chodzi o to że po kolizji ma Pani 3 lata na roszczenie a po wypadku 20lat ). Proszę zbierać całą dokumentację medyczną, rachunki, faktury za rzeczy związane z wypadkiem (kołnierz, lekarstwa, rehabilitacja, itp.). Jeżeli zdarzenie było w czasie pracy to i tak zus będzie wypłacał 100% wynagrodzenia jeżeli nie to w roszczeniu trzeba będzie ująć utracone dochody (20%) za okres w którym Pani nie pracowała. CAŁĄ TĄ PROCEDURĄ NAJLEPIEJ ZAJMUJĄ SIĘ KANCELARIE ODSZKODOWAWCZE KTÓRE MAJĄ O TYM POJĘCIE Z DOŚWIADCZENIA WIEM ŻE NIE WSZYSTKIE ALE TO JUŻ W PANI RĘKACH KTÓRĄ PANI WYBIERZE I UZNA ZA STOSOWNĄ pozdrawiam,KRW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnieszka1661348227 Posted March 18, 2010 Author Share Posted March 18, 2010 Bardzo dziękuje za odpowiedź, jednak rozumiem, że korzystanie z usług takiej kancelarii odszkodowawczej wiąże się z kosztami jakie ona pobierze za poprowadzenie mojej sprawy. Dlatego też chciałabym uzyskać informacje jak mogę to zrobić sama? Gdzie mam się udać, gdzie złożyć dokumenty? Z tego co się orientuje to nalezy mi się odszkodowanie z ZUSu, oraz jak napisał KRW z OC sprawcy, a czy tez jest jakieś odszkodowanie z mojej pracy? (nie mam wykupionego dodatkowego ubezpieczenia grupowego). I w związku z tym - gdzie mam się zgłosić po odszkodowanie do ZUSu oraz do jej OC? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ava80 Posted March 19, 2010 Share Posted March 19, 2010 Odszkodowanie należy Ci sie z ZUSu jako Twojego ubezpieczyciela oraz od sprawcy zdarzenia - w tym przypadku bedzie wypłacone z OC. Twój pracodawca o ile mi wiadomo w żaden sposób nie zawinił więc za co chcialabys od niego dostać odszkodowanie? To nie działa w ten sposób Niech mnie ktos poprawi jesli jestem w błędzie.Tutaj w wielu wątkach pojawia się już informacja co i za co sie nalezy osobom poszkodowanym w wypadku - zajrzyj do kilku cudzych wątków a znajdziesz bardzo dużo użytecznych informacji. Dokumenty składasz bezpośrednio do TU i do ZUSu. W obu miejscach masz formularz do wypełnienia - zgłoszenie roszczenia, osobno możesz napisac osobny dokument - wniosek o wypłate zadośćuczynienia do ubezpieczyciela sprawcy. (jeśli nie znasz - napisz do jednostki policji która byla na miejscu i popros o podanie). wysyłasz im kompletna dokumentacje medyczna jaka posiadasz, rozpisane koszty dojazdów jeśli były, informacje o utracie zarobków jesli były, zebrane faktury i rachunki, info o zniszczonych rzeczach, przedmiotach czyli wszystkie koszty i straty jakie faktycznie poniosłać w konsekwencji wypadku - nawet zatrudnienie pani do sprzątania w okresie twojej niezdoloności także pod to podlega jesli ty fizycznie nie mogłas np. prowadzić gospodarstwa domowego. Mam tylko prośbe jak do wszystkich poszkodowanych - poszukajcie troche w internecie, na stronach Rzecznika Ubezpieczonych, Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, Polskiego biura ubezpieczycieli Komunikacyjnych - tam jest czarno na białm i w dodatku dokładnie. I nikt Cie nie wprowadzi w błąd nieopacznie. Nie uzależniaj swoich dzialan od anonimowych wypowiedzi na forum...Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRW Posted March 22, 2010 Share Posted March 22, 2010 witam,oczywiście że żadna kancelaria nie pracuje charytatywnie ale z drugiej strony to nie są bardzo wygórowane koszta i nie ponosi ich Pani na wstępie tylko na końcu sprawy (umowna prowizja) i z doświadczenia wiem że TU zaniżają wypłaty odszkodowań osobom prywatnym nawet do kilkudziesięciu procent a gdy prowadzi sprawę kancelaria to i tak jest to przeważnie wyższa kwota nawet po odjęciu prowizji niż ta którą sama Pani uzyska i załatwiają wszystko od A do Z a Pani nie musi się o nic martwić. Natomiast jeżeli Pani woli sama załatwiać (co może się wiązać z niższą wypłatą) to wystarczy zadzwonić na infolinię Towarzystwa w którym sprawca ma polisę i tam Panią pokierują co i jak. pozdrawiam,KRW Link to comment Share on other sites More sharing options...
ava80 Posted March 23, 2010 Share Posted March 23, 2010 z doświadczeń wielu uzytkowników tego forum dość jasno wynika, e wcale nie jest tak rózowo jak p0isze KRW i i tak trzeba się samemu nabiegać o niewiele jest rzetelnych firm, i dlaczego piszesz od razu iż samodzielne załatwianie wiąże się z mniejszym odszkodowaniem? nic o tym nie przesądza, wszystko zależy od sposobu złatwienia sprawy... niby nic, a jednak prekłamując sugerujesz działanie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted March 24, 2010 Share Posted March 24, 2010 Małe sprostowanie. Z ZUS dostanie Pani odszkodowanie jeśli wypadek był wypadkiem przy pracy, jesli nie to proszę zapomnieć o takim odszkodowaniu. Co do zakresu roszczeń z ubezpieczenia OC to są to:- zadośćuczynienie- odszkodowanie z tytułu kosztów przejazdów, leczenia, opieki- odszkodowanie z tytułu utraconego dochodu- odszkodowanie z tytułu rzeczy i przedmiotów zniszczonych w wypadku Co do kancelarii czy firm to jeśli dokonamy dobrego wyboru to będą płynąć z tego same korzyści dla poszkodowanego. W przypadku wyboru nierzetelnej firmy zapłacimy prowizję, będziemy sami zmuszeni zbierać dokumenty i w końcu dostaniemy jakieś grosze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRW Posted April 1, 2010 Share Posted April 1, 2010 ava80 wrote:z doświadczeń wielu uzytkowników tego forum dość jasno wynika, e wcale nie jest tak rózowo jak p0isze KRW i i tak trzeba się samemu nabiegać o niewiele jest rzetelnych firm, i dlaczego piszesz od razu iż samodzielne załatwianie wiąże się z mniejszym odszkodowaniem? nic o tym nie przesądza, wszystko zależy od sposobu złatwienia sprawy... niby nic, a jednak prekłamując sugerujesz działanie..ja wcale nie twierdze że jest różowo i jak już wspomniałem wszystko zależy od kancelarii która się daną sprawą zajmuje pracuje w temacie trochę więc zdaje sobie sprawę jak jest. a zaniżanie wypłat od TU jest nagminne ponieważ oni bazują na niewiedzy ludzi - przykre , twój blog pokrótce czytałem i współczuje tego co się stało ale gratuluje samozaparcia i konsekwencji w działaniu.pozdrawiam,KRW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now