ASMUS Posted April 1, 2010 Share Posted April 1, 2010 26 marca miałem wypadek, w tył mojego auta wjechał tir.Do szpitala zabrała mnie karetka.Stwierdzono stłuczenie głowy,wszystkich odcinków kręgosłupa oraz miednicy.W szpitalu pozostałem 4 dni.Moje pytanie brzmi czy poza odszkodowaniem za zniszczony samochód z OC sprawcy czy nalezy mi się również odszkodowanie zdrowotne z tytuło OC sprawcy i oddzielne z tytułu NW????Bardzo proszę o pomoc w wyjasnieniu tej kwestji.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabianopulos Posted April 1, 2010 Share Posted April 1, 2010 Należy się panu z OC sprawcy- zadośćuczynienie za ból i cierpienie- odszkodowanie z tytułu kosztów leczenia, rehabilitacji, przejazdów- odszkodowanie z tytułu opieki osób drugich- odszkodowanie z tytułu utraconych dochodów - o ile Pan pracował- renty - o ile zachodzą przesłanki Warto gromadzić rachunki i paragony, aby móc potem udowodnić wysokość roszczeń. Wzór wniosku :roszczenia ze szkody osobowej do zakładu ubezpieczeń można pobrać-http://www.rzu.gov.pl/serwis-prawny/wzory-pism/Ubezpieczenia_gospodarcze__ubezpieczenia_komunikacyjne__na_zycie__mienia___853można się ubiegać o odszkodowanie z NNW pana pojazdu,o,ile było opłacone.O odszkodowanie można się ubiegać samemu lub poprzez różne kancelarie ,firmy ale to wiąże się z kosztami( 15-20% od sumy odszkodowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASMUS Posted April 2, 2010 Author Share Posted April 2, 2010 Dziękuje za odpowiedz.Moje auto nie miało ubezpieczenia NW ale sprawcy tak i czy z tego tytułu moge otrzymac odszkodowanie( z jego NW)???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabianopulos Posted April 2, 2010 Share Posted April 2, 2010 z NW w tym przypadku się nie należy ( wypłaty z nw są groszowe )proszę się skupić na roszczeniach osobowych z OC sprawcy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now