szmarek5 Posted April 5, 2010 Share Posted April 5, 2010 Ucierpiałem w wypadku którego NIE BYŁEM sprawcą.Prowadzę działalność gospodarczą i wracałem od klienta do domu czyli byłem w pracy.Moje pytanie dotyczy tego cze mogę się starać o odszkodowanie z zus za wypadek przy pracy i jednocześnie o odszkodowanie z oc sprawcy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fabianopulos Posted April 5, 2010 Share Posted April 5, 2010 Należy się panu z OC sprawcy- zadośćuczynienie za ból i cierpienie- odszkodowanie z tytułu kosztów leczenia, rehabilitacji, przejazdów- odszkodowanie z tytułu opieki osób drugich- odszkodowanie z tytułu utraconych dochodów- renty - o ile zachodzą przesłanki Warto gromadzić rachunki i paragony, aby móc potem udowodnić wysokość roszczeń. Wzór wniosku :roszczenia ze szkody osobowej do zakładu ubezpieczeń można pobrać-http://www.rzu.gov.pl/serwis-prawny/wzory-pism/Ubezpieczenia_gospodarcze__ubezpieczenia_komunikacyjne__na_zycie__mienia___853 można się ubiegać o odszkodowanie z NNW pana pojazdu,o,ile było opłacone.O odszkodowanie można się ubiegać samemu lub poprzez różne kancelarie ,firmy ale to wiąże się z kosztami( 15-20% od sumy odszkodowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
keri Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 aston82 wrote: dwa dni temu miałem wypadek,nie z mojej winy.miesiąc temu wziąłem kredyt na auto(8.000)kupiłem mazde 626.wymieniłem opony(420)rejestracja(100),na chwile obecną mam do spłacenia 7.994 zł kredytu(kwota z odsetkami).czy mozna od ubezpieczyciela rządać kwoty która pokryje koszt kredytu?czy mogę rządać koszt auta plus składniki które musiałem włożyć w to auto,czy tylko wyliczą mi wartość auta(kupiłem za 5.500).pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now