szymon08052006 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 W czerwcu 2009r. podczas pracy dzwignalem z kolega duzy ciezar. Poczulem silny bol w plecach. Bol byl tak silny, ze nie myslalem o tym pod katem odszkodowania. Zaraz zglosilem ten fakt kierownikowi i udalem sie do lekarza. Od tego dnia przebywalem na zwolnieniu lekarskim przez pol roku. Przez ten czas przyjmowalem silne leki przeciwbolowe, zastrzyki, nacierania, rehabilitacja trwajaca ok. miesiaca, wizyty u specjalistow. Bol dalej nie ustepowal. Zalecono wykonanie tomografii komputerowej, ktora mi zrobiono w grudniu 2009r. Neurolog po obejrzeniu wyniku stwierdzil, ze niezbedny bedzie zabieg operacyjny. Otrzymalem swiadczenie rehabilitacyjne na pol roku ( od 22 grudnia 2009r, do 22 czerwca 2010r. ). Poddalem sie operacji. Neurochirurga spotkala niespodzianka. w trakcie wykonywania operacji oprocz zmian jakie byly na TK okazalo sie jeszcze, ze wypadl mi dysk. Czy mozna to teraz zakwalifikowac jako wypadek przy pracy? PROSZE O ODPOWIEDZ Z GORY DZIEKUJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon08052006 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 prosze o rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Kwalifikacja jest możliwa , ale najpierw musisz zgłosić pisemnie zdarzenie u pracodawcy podając daty i krótki opis zdarzenia oraz świadków zdarzenia bezpośrednich, lub pośrednich. Na pismie za potwierdzeniem odbioru.Pracodawca powinien po tym piśmie powołać zespół powypadkowy i w okresie 14 dni , jeżeli to wtym czasie bedzie możliwe, dokonac odceny zdarzenia i zakwalfikować lib nie jako wypadek przy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon08052006 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 A czy w/w zdarzenie moze byc uznane jako nie spowodowane przyczyna zewnetrzna? Jesli tak to jak udowodnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Jeżeli dźwigałeś to jest to przyczyna zewnetrzna, jeżeli nie miało zwiazku z praca to dźwiganie to może być nie uznane, jeżeli świadek - kolega powierdzi fakt, masz dokumentacje lekarska z tego dnia, to nawet jeżli schorzenie było wewetrzne samoistne , to nastąpiło prawdopodobniepogorszenie stanu schorzenia wewnetrznego na skutek czynności powodujacej uraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon08052006 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Tak mam dokumentacje z pierwszego dnia, gdzie lakarz stwierdzil objawy rwy kulszowej. Przez nastepne 10 miesiecy bol nie ustepowal - przeprowadzono operacje i dopiero wtedy lekarz stwierdzil wypadniecie dysku. czy ma to jakies znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Jest prawdopodobne że dysk wypadł podczas zdarzenia, mogło więc nastąpić pogorszenie stanu wewnetrznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewka_hanka Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Radze dobrze, solidnie przygotuj sie , gdy będziesz wystepowal o jednorazowe odszkodowanie, nie mowiąc juz o staraniu o rente. Ja mialam rowniez wypadek w pracy, byli swiadkowie, pogotowie, pół roku na zwolnieniu lekarskim i na swiadczeniu rok. Mialam operacje kregoslupa , wyszly niesamowite rzeczy, mialam caly czas 100% swiadczenia, a teraz gdy wystepowalam o rente , zazadali potwierdzenia przybycia karetki pogotowia do zkładu: szczescie ze mialam, ale mozesz wyobrazic sobie co wyrabiaja , skoro od 1 lutego staram się o odszkodowanie i rentę i na razie czekam. Orzecznik mi przyznal 25% uszczerbku, pół roku niezdolnosci, ale Zus orzekł ze orzeczenie jest wadliwe, dzisiaj byłam na komisji i mam czekac na decyzje .Wiec zycze cierpliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saru111 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Witam Ja mam podobny problem. Tez dzwigalem i tez wypadl dysk( ale ze lekarz dowiedzial sie o tym dopiero przy operacji to juz szczyt naszej medycyny) Po 1 Zespół powypadkowy musi ci uznac wypadek w pracy. Mi nie uznali mowiac ze wczesniej bylem chory i ze jest to przyczyna wewnetrzna. Sprawa zostala zgloszona do sadu pracy i gdzies za miesiac sie daj Boze wszystko wyjasni po 4 rozprawach. Najlepiej zrob ksero kartu leczenia od lekarza pierwszego kontaktu o ile sie wczesniej nie leczyles na kregoslup Zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigerro Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Witam serdecznie. Mój brat pracuje fizycznie i niestety od lat ma problemy z kręgosłupem. Kilka dni temu podczas pracy szedł do magazynu po sprzęt i poczuł ból w plecach. Zgłosił to pracodawcy i pojechał do lekarza. Okazało się, że wypadł mu dysk. Brat powiedział o tym szefowi, ale on powiedział, że to nie był wypadek przy pracy bo nie było przyczyny zewnętrznej i nie ma szans na odszkodowanie. Czy to prawda? Będę wdzięczny za informację, bo nie wiemy co robić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Witam serdecznie, z Pana opisu wynika, że nie doszło do typowego wypadku przy pracy, tylko uraz jest związany z wcześniejszymi chorobami kręgosłupa i wieloletnimi przeciążeniami wynikającymi z pracy fizycznej. W takich sytuacjach niestety takie zdarzenie nie jest traktowane jako wypadek przy pracy, ponieważ tak jak wskazał pracodawca Pana brata, brak jest przyczyny zewnętrznej więc zdarzenie nie spełnia definicji wypadku przy pracy, mimo że do urazu doszło w trakcie pracy. Tak więc bardzo mi przykro, ale niestety nie widzę szans na uzyskanie odszkodowania z ZUS czy od pracodawcy. Jeżeli Pana brat ma jakąś indywidualną albo grupową polisę od następstw nieszczęśliwych wypadków, to może spróbować uzyskać świadczenie tam (ale wiele polis również wskazuje, że musi być przyczyna zewnętrzna aby zdarzenia można było nazwać nieszczęśliwym wypadkiem). W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi