Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie za uraz doznany wwypadku komunikacyjnym nie z mojej winy

iwona143op.pl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

w wyniku wypadku komunikacyjnego nie z mojej winy doznałam złamania obojczyka z przemieszczeniem. w trakcie zabiegu operacyjnego obojczyk połączono przy pomocy mówiąc prostym językiem kawałkiem blachy i śrubami które pozostaną w moim ciele do końca życia. w związku z powyższym mam pytanie: w jakiej wysokości powinnam otrzymać odszkodowanie od zakładu ubezpieczeniowego kierowcy który spowodował wypadek?

iwona143@op.pl wrote:
witam
w wyniku wypadku komunikacyjnego nie z mojej winy doznałam złamania obojczyka z przemieszczeniem. w trakcie zabiegu operacyjnego obojczyk połączono przy pomocy mówiąc prostym językiem kawałkiem blachy i śrubami które pozostaną w moim ciele do końca życia. w związku z powyższym mam pytanie: w jakiej wysokości powinnam otrzymać odszkodowanie od zakładu ubezpieczeniowego kierowcy który spowodował wypadek?
1) Na wstępnie należy zaznaczyć, że w przypadku likwidacji szkody z polisy OC pojazdu, którym kierował sprawca można dochodzić zarówno odszkodowania jak i zadośćuczynienia. Odszkodowanie to świadczenie za szkody materialne m.in. koszty leczenia, rehabilitacji, utraconego dochodu. Natomiast zadośćuczynienie należy się za szkody niemajątkowe tj. m.in. za ból fizyczny i cierpienia psychiczne te obecne i ujawnione w przyszłości, trwały procentowo przyznany uszczerbek na zdrowiu, widocznych następstw wypadku- wszelkie blizny, wpływ urazu na życie prywatne i zawodowe. Wysokość tegoż świadczenia zależy też od wieku, płci poszkodowanego, długości leczenia, przebytych zabiegów obecnie i tych koniecznych w przyszłości. Co ważne szkodę można likwidować również z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych. Jednak z ubezpieczenia NNW wypłacane jest tylko odszkodowanie jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Czasami OWU zawiera informację, że wypłacane jest również odszkodowania za koszty leczenia i rehabilitacji. Nie wypłaca się natomiast zadośćuczynienia.

iwona143@op.pl wrote:
witam
Bez analizy okoliczności związanych z osobą poszkodowaną, wynikiem leczenia itp. ciężko jest wskazać kwotę zadośćuczynienia, ponieważ składa się na nie bardzo dużo czynników.

Poza tym ma Pani prawo do odszkodowania z tytułu kosztów leczenia, rehabilitacji, przejazdów, opieki, utraconego dochodu itp.

W przypadku pytań proszę o kontakt - stopka poniżej.