Jump to content
Forum Odszkodowania

SKRADZIONY SAMOCHÓD- TERMIN UMORZENIA POSTĘPOWANIA PRZEZ POLICJE

burak1985
 Share

Recommended Posts

WITAM

WŁAŚNIE MINĘŁY 3 MIESIĄCE KIEDY SKRADZIONO MI SAMOCHÓD, WSZYSTKO ZGŁOSIŁEM NA POLICJE I DO UBEZPIECZYCIELA, A DO TEJ PORY NIE ZOSTAŁO UMORZONE POSTEPOWANIE I NIE MOGEDOSTAĆ ODSZKODOWANIA A RATY W BANKU TRZEBA PŁACIĆ.

MOZE KTOŚ WIE WJAKIM CZASIE MUZIZAKONCZYC SIE POSTEPOWANIE BO NIE WIEM CO MAM ROBIC.

POZDRAWIAM

• 2 months later...
  • 11 months later...
burak1985 wrote:
WITAM
WŁAŚNIE MINĘŁY 3 MIESIĄCE KIEDY SKRADZIONO MI SAMOCHÓD, WSZYSTKO ZGŁOSIŁEM NA POLICJE I DO UBEZPIECZYCIELA, A DO TEJ PORY NIE ZOSTAŁO UMORZONE POSTEPOWANIE I NIE MOGEDOSTAĆ ODSZKODOWANIA A RATY W BANKU TRZEBA PŁACIĆ.

MOZE KTOŚ WIE WJAKIM CZASIE MUZIZAKONCZYC SIE POSTEPOWANIE BO NIE WIEM CO MAM ROBIC.

POZDRAWIAM
Zgodnie z art. 325i § 1 k.p.k. dochodzenie powinno być ukończone w ciągu 2 miesięcy. Prokurator może przedłużyć ten okres do 3 miesięcy, a w wypadkach szczególnie uzasadnionych- na dalszy czas oznaczony. Myślę, że umorzenie dochodzenia nie musi zostać umorzone aby usykać odszkodowanie, często wystarcza sama notatka policyjna- należy złożyć wniosek o likwidację szkody. Jak sprawa jest w tego typu sprawach umarzana to z pwodu, że nie wykryto sprawcy kradzieży.

• 9 years later...
Taki mam nie mały problem bo spod bloku ukradli mi samochód, najgorsze jest to, że żona poprzedniego dnia wieczorem zgubiła kluczyk niedaleko domu, nie zdazyła mi o tym powiedzieć i nie zawiadomiliśmy policji jeszcze przed kradzieżą a już po. Oni prowadząc dochodzenie uważają że to było celowe i nie chcą zakończyć postępowania. Czy mogą stwierdzić że to nasza wina że go ukradli? Nie mamy pod blokiem monitoringu ani nigdzie niedaleko więc nie ma też żadnych dowodów. Trochę się boję. Żona cała w stresie żyje. Ktoś wie jak to się może skończyć?

Szanowni Państwo,

w prowadzonym postępowaniu policyjnym dot. kradzieży pojazdu konieczne jest wykluczenie umyślnego działania właściciela pojazdu, a tym samym dokonania próby wyłudzenia odszkodowania. Policja musi tym samym potwierdzić, iż przez Państwa zaniedbanie lub celowe działanie nie doszło do przywłaszczenia pojazdu, wszelkie okoliczności sprawy muszą zostać zweryfikowane. W takich przypadkach wypłata świadczenia z AutoCasco będzie uzależniona od wyniku dochodzenia policyjnego.

Ubezpieczyciel może w przypadku uznania Państwa działania za rażące niedbalstwo odmówić wypłaty świadczenia, wskazując, iż zachowanie właściciela było przyczyną zdarzenia kredzieżowego. Proszę dodatkowo zapoznać się z szczegółami Ogólnych Warunków Ubezpieczenia Autocasco załączonych do polisy, wskażą one na sytuację wyłączenia odpowiedzialności i wskazanie działań stanowiących rażące niedbalstwo.

Pozdrawiam

Marta Sordon

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania