burak1985 Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 WITAMWŁAŚNIE MINĘŁY 3 MIESIĄCE KIEDY SKRADZIONO MI SAMOCHÓD, WSZYSTKO ZGŁOSIŁEM NA POLICJE I DO UBEZPIECZYCIELA, A DO TEJ PORY NIE ZOSTAŁO UMORZONE POSTEPOWANIE I NIE MOGEDOSTAĆ ODSZKODOWANIA A RATY W BANKU TRZEBA PŁACIĆ. MOZE KTOŚ WIE WJAKIM CZASIE MUZIZAKONCZYC SIE POSTEPOWANIE BO NIE WIEM CO MAM ROBIC. POZDRAWIAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzmag Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Najczęściej postępowanie jest umarzane już po miesiącu, chyba że w tej konkretnej sprawie jest sprawca to może potrwać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 burak1985 wrote:WITAMWŁAŚNIE MINĘŁY 3 MIESIĄCE KIEDY SKRADZIONO MI SAMOCHÓD, WSZYSTKO ZGŁOSIŁEM NA POLICJE I DO UBEZPIECZYCIELA, A DO TEJ PORY NIE ZOSTAŁO UMORZONE POSTEPOWANIE I NIE MOGEDOSTAĆ ODSZKODOWANIA A RATY W BANKU TRZEBA PŁACIĆ.MOZE KTOŚ WIE WJAKIM CZASIE MUZIZAKONCZYC SIE POSTEPOWANIE BO NIE WIEM CO MAM ROBIC.POZDRAWIAMZgodnie z art. 325i § 1 k.p.k. dochodzenie powinno być ukończone w ciągu 2 miesięcy. Prokurator może przedłużyć ten okres do 3 miesięcy, a w wypadkach szczególnie uzasadnionych- na dalszy czas oznaczony. Myślę, że umorzenie dochodzenia nie musi zostać umorzone aby usykać odszkodowanie, często wystarcza sama notatka policyjna- należy złożyć wniosek o likwidację szkody. Jak sprawa jest w tego typu sprawach umarzana to z pwodu, że nie wykryto sprawcy kradzieży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berni123 Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 Taki mam nie mały problem bo spod bloku ukradli mi samochód, najgorsze jest to, że żona poprzedniego dnia wieczorem zgubiła kluczyk niedaleko domu, nie zdazyła mi o tym powiedzieć i nie zawiadomiliśmy policji jeszcze przed kradzieżą a już po. Oni prowadząc dochodzenie uważają że to było celowe i nie chcą zakończyć postępowania. Czy mogą stwierdzić że to nasza wina że go ukradli? Nie mamy pod blokiem monitoringu ani nigdzie niedaleko więc nie ma też żadnych dowodów. Trochę się boję. Żona cała w stresie żyje. Ktoś wie jak to się może skończyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marta Sordon Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 Szanowni Państwo, w prowadzonym postępowaniu policyjnym dot. kradzieży pojazdu konieczne jest wykluczenie umyślnego działania właściciela pojazdu, a tym samym dokonania próby wyłudzenia odszkodowania. Policja musi tym samym potwierdzić, iż przez Państwa zaniedbanie lub celowe działanie nie doszło do przywłaszczenia pojazdu, wszelkie okoliczności sprawy muszą zostać zweryfikowane. W takich przypadkach wypłata świadczenia z AutoCasco będzie uzależniona od wyniku dochodzenia policyjnego. Ubezpieczyciel może w przypadku uznania Państwa działania za rażące niedbalstwo odmówić wypłaty świadczenia, wskazując, iż zachowanie właściciela było przyczyną zdarzenia kredzieżowego. Proszę dodatkowo zapoznać się z szczegółami Ogólnych Warunków Ubezpieczenia Autocasco załączonych do polisy, wskażą one na sytuację wyłączenia odpowiedzialności i wskazanie działań stanowiących rażące niedbalstwo. Pozdrawiam Marta Sordon Quote Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts