Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za leczenie po wypadku z OC sprawcy

vacand
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

8 marca tego roku w kolizji, która nie wynikła z mojej winy, doznałem urazu skręcenia odcinka szyjnego kręgosłupa.Przez jakieś 4 tygodnie leczyłem się u ortopedy.Przy ostatniej wizycie ortopeda stwierdził, że jeżeli ból nadal nie ustąpi to mam zapisać się do neurologa.Najbliższy termin do neurologa był dopiero na 5 maja, więc lekarz rodzinny dalej ciągnął mi L4 do tej daty.Wczoraj byłem u neurologa, który zapisał mi na recepcie, że żadnych uszkodzeń nerwów nie ma itp i powiedział iż dalszy ból mam leczyć poprzez rehabilitację na co dostałem skierowanie.L4 nie dał.Najbliższy termin do poradni rehabilitacyjnej z kolei jest dopiero za 2 miesiące...

Teraz mam pytanie, jak wygląda sprawa z odszkodowaniem?Czy muszę zakończyć rehabilitacje żeby starać się o odszkodowanie czy lepiej doznać nagłego, cudownego ozdrowienia i zakończyć samodzielnie leczenie już teraz.A może mogę już starać się o odszkodowanie a rehabilitacje kontynuować za 2 miesiące?Na jakie pieniążki można liczyć?Warto samemu walczyć o odszkodowanie w tym wypadku czy lepiej zatrudnić jakąś firmę?

Jeśli chodzi o rehabilitację, to zdobądź z przychodni papierek, że najbliższy termin będzie za 2 miesiące (np. zarejestruj się, a potem koniecznie odwołaj), a następnie zacznij rehabilitować się prywatnie. Pamiętaj o zbieraniu faktur wystawionych na Ciebie, aby potem je przedstawić w TU.

Co do dalszych poczynań, to możesz zacząć starać się o zadośćuczynienie z OC sprawcy i nie musisz z tym czekać na zakończenie rehabilitacji. Możesz również sam sporządzić odpowiednie pismo do TU i samodzielnie rozpocząć zmagania z ubezpieczycielem lecz uprzedzam, że wymaga to trochę determinacji. Także jeżeli masz dużo czasu to próbuj sam, ale w pewnym momencie pomoc specjalisty może okazać się niezbędna.

Co do wysokości zadośćuczynienia i odszkodowania, to dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają . Nie liczyłbym tutaj jednak na zbyt wiele, może (podkreślam wyraz może) coś w granicach podwójnej średniej krajowej. Wszystko jest zależne od dodatkowych kosztów jakie poniosłeś w związku z wypadkiem. Niestety nikt nie jest w stanie na tym etapie podać konkretnej kwoty.

Pamiętaj google i to forum Twoim przyjacielem!

Widzę, że w tym temacie:

ww.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=5099

pewna pani miała praktycznie identyczną sytuacje jak moja i dostała 5000.

Czy znajdę gdzieś wzór pisma jakie powinienem złożyć w ubezpieczalni.

Ewentualnie proszę o wskazówki co powinno zawierać takie pismo.

Do tej pory moje leczenie polegało na noszeniu kołnierza, miałem przepisywane leki zwiotczające oraz przeciwbólowe.Niestety nie posiadam na to żadnych rachunków.Rozumiem, że oprócz karty informacyjnej z izby przyjęć, którą dostałem na wstępie w szpitalu, powinienem załatwić jeszcze jakiś odpis historii choroby od lekarza rodzinnego, który prowadzi moje leczenie, od lekarza ortopedy, który leczył mnie przez 4 tygodnie i neurologa, który praktycznie zakończył moje leczenie i skierował na rehabilitacje.Co jeszcze powinienem zrobić?