mietaczekolada Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Mam pytanie. niedawno tj 10.05.2010. mialam wypadek w pracy. Schodząc z dwóch stopni prawdopodobnie nie nadepnełam na jeden z nich, przewrócilam sie. Poczułam silny ból w lewej stopnie ktora momentalnie spuchła. Koleżanka ktora byla ze mna pomogla mi przejsc do innego pomieszczenia(sytuacja stala sie w biurze) i tam czekajac na chlopaka pojechalismy do szpitala. Okazało się ze mam silnie skręcony staw skokowy no i gips na 3 tyg. Wszystko zostalo zgloszone w ten sam dzien kierownikowi ktory poinformował bhp-owca. Ten po paru dniach spisal ze mna protokól. Jednak martwi mnie to iz powiedzial: jesli podłoga nie byla mokra ani wykładzina nie byla podwinieta to jest to moja wina. teraz nie wiem jak wyglada z odszkodowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Odszkodowania z ZUS nie dostaniesz jesli wypadek nie zostanie uznany za wypadek przy pracy. A jesli nie zostanie stwierdzona przyczyna zewnetrnza wypadku, to nie zostanie za taki uznany. Nie mozna mowic o zadnej winie. Szukamy przyczyn. Jesli wylaczna przyczyną byla Twoja nieuwaga, a ze strony pracodawcy nie bylo zadnych przyczyn, typu wlasnie zly stan schodow np. to rzeczywiscie trudno znalezc inna przyczynę niz ta, leżąca po Twojej stronie. Choc - z drugiej strony, są orzeczenia sądowe, ktore uznaja nieuwagę za przyczynę zewnętrzną.Jesli wiec w protokole nie uznają wypadku za wypadek przy pracy to mozesz sie odwolac do sądu, wnioskując o zmianę ustalen zespolu powypadkowego. Jesli uznasz, ze warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietaczekolada Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 wypadek został uznany za wypadek przy pracy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 A co wpisano w punkcie 5 Protokolu? We wszystkich pozycjach punktu 5.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietaczekolada Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 oj teraz nie pamietam. protokół jest w pracy a ja niestety nie mogę go odebrać tymczasowo. A co powinno byc wpisane? Już mam protokół punkt 5 brzmi: "Ustalono następujące przyczyny wypadku:Niezachowanie ostrożności podczas schodzenia po schodach" potem:- stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy w szczególności przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowianie stwierdzono- stwierdzono, że wyłączną przyczyna wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyslnie lub w skutek rażącego niedbalstwanie stwierdzono- stwierdzono stan nietrzeźwości albo uzycie przez poszkodowanego pracownika środków odurzających lub substancji psychotropowych przyczyniające się w znacznym stopniu do powstania wypadku przy pracynie badano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 No, to dla Ciebie jest korzystnie. Nie wiadomo, jak podejdzie do tego ZUS.Jesli odmowi wyplaty odszkodowania - pozostanie Ci droga sądowa czyli powodztwo przeciwko ZUSowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietaczekolada Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 dziekuje bardzo:)) niestety dostalam kolejne 3 tyg w gipsie ponieważ na zdjeciu wyszlo ze mam odprysk na kości i jest ona pęknieta...ale dziękuje za informacje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietaczekolada Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Mam nowy problem. a mianowicie policzyli mi tylko 80%. to znaczy chodzi mi o wyplate nie dostalam 100% tylko 80% co mnie bardzo dziwi ponieważ był to wypadek przy pracy.Dzwoniłam do głównego kierownika żeby mi to wyjaśnił i powiedział ze mi odjęli 200 zł premii która dostajemy za obecność i policzyli 80% za 20 dni ( miałam chorobowe od 10 maja do końca miesiąca ale caly czas mam teraz przedłużane) nie wiem co robića z tych nerwów zapomniałam sie zapytac dlaczego!!Czy któs mi może wyjasnic jak to jest? czy zakłady pracy same sobie wyznaczają ile procent.. każdy z moich znajomych mówi co innego np to żę to 20% dostane w następnej wypłacie, nie wiem co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Powinnaś otrzymać 20 % wyrównanie przy najbliższej wypłacie zasiłku oraz pełny 100 % zasiłek na cały czas dalszy zwolnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietaczekolada Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 aha rozumiem... no poczekam teraz do wypłaty i zobaczymy... chorobwe jeszcze do 5 lipca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi