Jump to content
Forum Odszkodowania

wieloodłamowe złamanie podudzia z przemieszczeniem i odłamami

Recommended Posts

Witaj Andzi.Tak to już jest ,że często kość nie chce się zrastać.Nie napisałas gdzie dokładnie złamałas tą nogę,ale sądząc ,że nie ma zrostu to pewnie trochę powyzej stawu skokowego. Wejdz sobie na wątek ZŁAMANIE NOGI-REHABILITACJA .Tam są ludzie ,którzy także bardzo długo czekali na swój zrost i na pewno coś ci podpowiedzą.Z tego co wiem gdy długo nie ma zrostu to można podać komórki macierzyste ,i wtedy wszystko rusza z kopyta.Napisz czy kazał Ci lekarz obciążac trochę nogę,bo niektórzy po zaleceniach obciązania nawet w gipsie równiez pomagali powstaniu zrostu

WITAM dzięki za jakąkolwiek odpowiedz,moja noga teoretycznie pękła na pól złamanie jest jakieś10 cm od kostki niewiele brakowało a było by otwarte, prawie pękła skóra .Nie dość że pękła na pół to jeszcze po 4 odłamy każda z kości i z przemieszczeniem pęknięcia są aż do samej kostki.Nadal jestem w gipsie od palców do końca uda a minęło już 13 tyg od operacji ,lekarze dają mi tylko zastrzyki przeciwzakrzepowe i tabletki oprócz tego nic więcej

moje zdjęcie 9 tydzień po złamaniu

http://www.photoblog.pl/andzi26/66275152

Osz...nieźle połamałas tą kość. 9 tyg po takim zlamaniu to bardzo krótko i na kolejnych rtg bedzie zapewne lepiej. Widze, ze to powazne złamanie ale 13 tyg. w gipsie udowym, skoro masz zespolenie??? 3 miesiace przeciwzakrzepowe tez mnie troche to dziwi :/. Nie rozumiem lekarzy! Chyba warto skonsultowac to z dobrym ortopeda. Nie ma co czekac ,jesli lekarze nic nie robia, to zacznij działać! W koncu to Twoja noga i ma Tobie sluzyc do konca zycia, wiec warto o nia zadbac!

Pozdrawiam

andzi wrote:
WITAM dzięki za jakąkolwiek odpowiedz,moja noga teoretycznie pękła na pól złamanie jest jakieś10 cm od kostki niewiele brakowało a było by otwarte, prawie pękła skóra .Nie dość że pękła na pół to jeszcze po 4 odłamy każda z kości i z przemieszczeniem pęknięcia są aż do samej kostki.Nadal jestem w gipsie od palców do końca uda a minęło już 13 tyg od operacji ,lekarze dają mi tylko zastrzyki przeciwzakrzepowe i tabletki oprócz tego nic więcej

moje zdjęcie 9 tydzień po złamaniu

http://www.photoblog.pl/andzi26/66275152
No tak własnie oczekiwałem tego w tym miejscu.Dla czego nie zespolili Ci strzałki.Przecież ona Ci sie cała rozjechała.Idz prywatnie do jakiegoś dobrego ortopedy niech to oceni,bo tak jak napisał Maro to jest Twoja noga i zdrowie.Wejdz na to forum co Ci podawałem tam są ludzie z Twoich okolic na pewno ktoś ci doradzi odnośnie dobrego specjalisty.

Sam to on kiedyś umrze.To jedno jest pewne.Dziewczyno przecież Ty masz cała strzałke rozjechaną.Jak może sie zrosnąć sama jeślinie ma zadnej osiowości.Przecież to przemieszczenie ślepiec by zauważył.Wiesz niby strzałka nie przenosi wielki obciążeń jednak do czegoś jest potrzebna skoro jest

Strzałka zapewne sie zrośnie, tylko zeby sie nie zrosla krzywo. Chociaz o ile sie nie myle, to przy zroscie strzalka zaczyna sie schodzic z piszczela do prawidlowego polozenia- chyba. Ktos mial podobny przypadek, ze kosci zaczely sie do siebie 'zbilzac' czyli wracac do prawidlowego polozenia. Jedyna moja rada na teraz ruszaj noga jak najczesciej w gipsie (palce, napinaj lekko lydke) zeby nie miec wielkich problemów po odgipsowaniu no i oczywiscie znajdz dobrego ortopede!

To prawda, ze kosci sa od siebie oddalone. Moja strzalka równiez nie zostala zespolona, jednak u mnie byla-jest osiowosc, odlam mialem w osi kosci, a np. jeden z niby 'dobrych' rehabilitantów stwierdzil, ze moja strzalka powinna byc rowniez zespolona ( czyli 2 zabieg). Wiec porównując obie strzalki jest roznica. Nie chce tu mędrkowac, bo ja lekarzem nie jestem. Tak jak powiedzialem, wez sobie do serca to, ze to jest Twoja noga, która pełni b. wazna funkcje!

Ja osobiście skonsultowałbym to z innym lekarzem.Była tu taka dziewczyna Caprice,która tez miała taką krzywiznę ,jednak gdy zaczęła rozumieć ten fakt to było juz raczej za pózno na jakieś korekty bo bodajze 6 miesiącach miała już zrost ,ale pisała ,ze krzywizna widoczna gołym okiem

andzi wrote:

ok dzięki na pewno pójdę do innego specjalisty po jakąś inną opinie

Pewnie chciałabyś sie jeszcze polansować w spódniczce i butach na wysokim obcasie ?

No to musisz uzbroić sie w cierpliwość i to dużą !

U mnie dziś rocznica 1/2 roku od wypadku, z tej okazji chyba wypije cos %. A tak na powaznie, to po tych 6 miesiacach, chodze normalnie z minimalnym utykaniem, biegam (lecz mimo wszystko z bólem). Takze cierpliwości...

Nie straszę Cię ,po prostu skonsultuj to z innym lekarzem,powiedz mu o swoich watpliwościach.Masz na pewno mnóstwo pytań najlepiej zapisz je sobie i pytaj go.Przewaznie jest tak ,że gdy jesteśmy na wizycie to wszystko nam z głowy ucieka.

araya wrote:

Podobno bardzo dobrzy specjaliści są w Piekarach Śląskich

Też tak uważam, ale nie wszyscy-trzeba być czujnym. Popatrzyłam na zdjęcie-wygląda strasznie. Nie wiem jak to jest z zespalaniem strzałki (w którym miejscu musi być walnięta, żeby to zrobili), ale ja przecież mam zespoloną strzałkę-kostka boczna. Andzi a to zdjęcie jest z 2007 roku-patrz data na zdjęciu???????

andzi wrote:

zdjęcie jest z 7 kwietna tego roku nie ustawiłam daty w aparacie i poszło z taką

Tak tylko zapytałam. Jeśli chcesz dobrego specjalistę, to ja za takiego uważam lekarza, do którego chodzę teraz prywatnie-ordynator z Urazówki w Piekarach. Jakby co to daj znać.

jasmar1 wrote:

andzi wrote:

zdjęcie jest z 7 kwietna tego roku nie ustawiłam daty w aparacie i poszło z taką

Tak tylko zapytałam. Jeśli chcesz dobrego specjalistę, to ja za takiego uważam lekarza, do którego chodzę teraz prywatnie-ordynator z Urazówki w Piekarach. Jakby co to daj znać.

bardzo chętnie czy możesz mi podać do niego jakieś namiary?