barbara86 Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Witam,proszę o radę w sprawie....2 lata temu sąd zasadził mi odszkodowanie za wypadek, dodatkowo uznał mi kwotę która pokryła operację nogi-i adwokat z PZU zgodził sie na zapłate równiez tego(podpisał się pod tym). Mija 2 lata i owszem odszkodowanie dostałam ale zwrot kosztow operacji już nie. Upominałam się długi czas, ale zostało to bez odzewu. Wobec tego wyciagnełam z akt zapis ze ta kwota za zgoda stron mi sie nalezy, tylko nie wiem co teraz mam zrobic. Czy z tym "papierem" isc bezpośrdnio do PZU czy założyć im sprawe w sądzie? jak naliczyć odsetki karne za dwuletnią zwłoke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 na początek oczywiście pisemnie do PZU z załączeniem dokumentu z klauzulą o zobowiązaniu zapłaty, Sąd przychylniej patrzy na sprawę jeśli podatnik - poszkodowany wyczerpał wszystkie możliwe dla siebie sposoby na odzyskanie należności - pamiętajmy, że sady kosztują a postępowania sądowe trwają dłużej niż ewentualne odwołania. Te 14-30 dni warto przeczekać i spróbować odzyskać pieniądze bezpośrednio. w kwestii odsetek:wzór ogólny:Wzór na obliczenie odsetek ustawowych wygląda tak:kwota zaległości x liczba dni zwłoki x wysokość stopy odsetek / 365. Np. zaległość: 100 zł, dni zwłoki: 10,stopa odsetek ustawowych: 30%. 100 x 10 x 30% / 365 = 0,82 zł (30% =30/100) na dzień dzisiejszy stopa odsetek to 13% ustawowowięcej o tym w poście na blogu z dnia 11 kwietnia 2010, gdybys chciala uszczegółowienia i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi