Primko Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Miałem wypadek na chodniku przy budynku urzędu gminy. Dostałem polise OC gminy wystapiłem o odszkodowanie odmowa gdyż gmina zawarla umowę na odśnieżanie z MPGK czy dobrze postapili..... jezeli tak to rozumiem że teraz mam wystąpić o ubezpieczenie PGKiM???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Primko wrote: Miałem wypadek na chodniku przy budynku urzędu gminy. Dostałem polise OC gminy wystapiłem o odszkodowanie odmowa gdyż gmina zawarla umowę na odśnieżanie z MPGK czy dobrze postapili..... jezeli tak to rozumiem że teraz mam wystąpić o ubezpieczenie PGKiM???? Raczej tak. Skoro zatrudniono profesjonalny podmiot do wykonania usługi to odpowiedzialności gminy nie ma chyba, że jest ich wina w nadzorze.Proszę ustalić, czy ta firma ma polisę OC i tam zgłosić szkodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Primko Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 PANI MARTO NIE ZNALAZŁEM EMAILA DO PANI..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Proszę napisać więcej o okolicznościach wypadku na chodniku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Primko wrote: Miałem wypadek na chodniku przy budynku urzędu gminy. Dostałem polise OC gminy wystapiłem o odszkodowanie odmowa gdyż gmina zawarla umowę na odśnieżanie z MPGK czy dobrze postapili..... jezeli tak to rozumiem że teraz mam wystąpić o ubezpieczenie PGKiM???? Tak- do ubezpieczyciela MPGK. Odpowiedzialność gminy jest wyłączona z uwagi na powierzenie wykonywania czynności profesionalnej firmie. Zgodnie z art. 429 k.c. kto powierza wykonanie czynności drugiemu, ten jest odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez sprawcę przy wykonywaniu powierzonej mu czynności, chyba że nie ponosi winy w wyborze albo że wykonanie czynności powierzył osobie, przedsiębiorstwu lub zakładowi, które w zakresie swej działalności zawodowej trudnią się wykonywaniem takich czynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi