lusia Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Witam 22. 06. 11. mialem wypadek w pracy upadek z 1m na ziemie, 9 dni szpitala, stluczenie i skrecenie kregoslupa oraz wypuklina. Do dzis nie mam protokolu wypadkowego od pracodawcy, mija 40 dzien zwolnienia a ja bez zadnych srodkow do zycia. Z nieoficalnych info wiem ze firma oglasza upadlosc , nie odbiera telefonow. Czy ktos wie co mam robic? Pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Jeśli wypadek był zgłoszony pracodawcy i ten nie sporzdza protokołu powypadkowego należy mu o tym przypomnieć. Proponuję napisać oficjalne pismo i zarządać protokołu. Pismo złożyć w siedzibie firmy za potwierdzeniem odbioru. Jesli nadal pracodawca będzie się ociągał zawiadomić Państwową Inspekcję Pracy. Jeśli wypadek nie był zgłoszony należy zgłosić na piśmie opisując co i kiedy się stało, jeśli byli świadkowie podać nazwiska.Pracodawca od otrzymania zgłoszenia ma 14 dni na sporządzenie dokumentacji powypadkowej ( protokołu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lusia Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dzieki za odpowiedz cala rzecz polega na tym ze wyslalem dwa pisma do firmy poczta polecona,z rzadaniem protokolu i nadal nic pracodawca nie dostarcza nawet zwolnien do ZUS-u. Dowiadywalem sie w ZUS-e iz nie moga placic za zwolnienia bo firma zatrudniala powyzej 20 pracownikow.Wiem tez ze firma zwolnila wszystkich, oprocz mnie, bo jestem na L-4. W PIP-e powiedzieli zebym probowal kontaktowac sie z pracodawca (Polska,kazdy probuje odepchnac prace jak najcalej od siebie) a pracodawca nie odbiera nawet telefonow, tyle. Jak mozesz cos podpowiedziec bede wdzieczny. Moj e-mail. Marzenna1701@interia.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lusia Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Marta nie moge znalezdz twojego e-maila. Mam jeszcze pytanie do behapowki jezeli znajde swiadkow i opisze wypadek gdzie mam go zglosic? Z gory dziekuje. Moj tel 795321730. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 lusia wrote:Dzieki za odpowiedz cala rzecz polega na tym ze wyslalem dwa pisma do firmy poczta polecona,z rzadaniem protokolu i nadal nic pracodawca nie dostarcza nawet zwolnien do ZUS-u. Dowiadywalem sie w ZUS-e iz nie moga placic za zwolnienia bo firma zatrudniala powyzej 20 pracownikow.Wiem tez ze firma zwolnila wszystkich, oprocz mnie, bo jestem na L-4. W PIP-e powiedzieli zebym probowal kontaktowac sie z pracodawca (Polska,kazdy probuje odepchnac prace jak najcalej od siebie) a pracodawca nie odbiera nawet telefonow, tyle. Jak mozesz cos podpowiedziec bede wdzieczny. Moj e-mail. Marzenna1701@interia.pl1) Skoro to był wypadek przy pracy to zgodnie z art. 8 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.)zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje od pierwszego dnia niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową, z zastrzeżeniem ust. 3 przedmiotowej ustawy. Dalej zaś zgodnie z art. 10 przedmiotowej ustawy prawo do zasiłków i świadczenia rehabilitacyjnego z ubezpieczenia wypadkowego ustalają i świadczenie to oraz zasiłki wypłacają: 1) płatnicy składek, jeżeli są zobowiązani do ustalania prawa do zasiłków w raziechoroby i macierzyństwa i ich wypłaty; 2) Zakład – w pozostałych przypadkach. Wobec tego w konsekwencji zgodnie z art. 61 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 ze zm.) prawo do zasiłków określonych w ustawie i ich wysokość ustalają oraz zasiłki te wypłacają: 1) płatnicy składek na ubezpieczenie chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych, z zastrzeżeniem pkt 2 lit. d (wygaśnięcie umowy o pracę), Zakład Ubezpieczeń Społecznych: m.in. ubezpieczonym, których płatnicy składek zgłaszają do ubezpieczeniachorobowego nie więcej niż 20 ubezpieczonych. Wobec tego w ZUS udzielno poprawnej informacji;2) PIP natomiast zlekceważył sprawę. Trzeba wystosować do PIP oficjalną skargę za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii że pracodawca nie sporządził protokołu powypadkowego w określonym termienie 14 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 lusia wrote: Mam jeszcze pytanie do behapowki jezeli znajde swiadkow i opisze wypadek gdzie mam go zglosic? Wypadek przy pracy niezwłocznie należy zgłosić do pracodawcy, który zobligowany jest sporządzić w terminie 14 dni protokół powypadkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi