Witam.
Jadąc do pracy samochodem zostałem uderzony w tył samochodu przez innego kierowcę. Siła uderzenia była na tyle duża że zostałem wepchnięty na samochód przede mną. W trakcie tego zdarzenia moja głowa z dużą siłą poleciała najpierw do tyłu, a następnie do przodu. Na miejsce kolizji zostało wezwane pogotowie lecz ze względu na "adrenalinę" poza bólem szyi i pleców odmówiłem hospitalizacji. Po dwóch dniach od tego zdarzenia zacząłem odczuwać silny ból w okolicach szyi, pleców jak również mrowienie w koniuszkach palców oraz zawroty głowy i ból głowy. Udałem się na pogotowie skąd karetką zostałem przewieziony do szpitala na ostry dyżur ortopedyczny. Tam miałem zrobioną tomografię kom. gdyż na pogotowiu podejrzewano złamanie trzonu kręgu C5 i skierowano mnie na wizytę u neurologa.
Moje pytanie brzmi - czy w takim przypadku przysługuje mi prawo do odszkodowania z tytułu utraty/uszczerbku na zdrowiu i jak dalej postępować lub gdzie się zgłosić z tą sprawą.
Jeśli będą potrzebne jakieś dodatkowe informację proszę pytać. Ja będę co jakiś czas zaglądał.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za informację i pomoc w tym temacie.