marcin25 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 witam wszystkich. mam pytanie dotyczące mojego wypadku. czy jak nie miał kto asekurować mi drabiny, tej z której spadłem to wypadek jest z mojej winy? było nas trzech, dwóch trzymało tablice a ja przykręcałem. moim zdaniem pracodawca wysłał za mało ludzi do takiej roboty. jest szansa na odszkodowanie z ZUS. proszę o pomoc. pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliza_43 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Witamy...Niestety Pana zdanie ma w tej sprawie bardzo male znaczenie. Na odszkodowanie z ZUS moze Pan liczyc w przypadku naruszenia przez pracodawce regulaminu BHP , ktory sam Pan zaakceptowal (zakladam, ze przeszedl Pan szkolenie BHP po ktorym podpisal Pan odpowiednie oswiadczenie). To nie pracodawca naruszyl regulamin BHP tylko ludzie wykonujacy dana prace - w regulaminie jasno powinno byc napisane ile osob jest przeznaczonych do tego typu zadan i w razie niespelnienia wymagan ekipa dokonujaca czynnosci powinna o fakcie powiadomic pracodawce i wstrzymac sie z czynnoscia. Jesli udokumentuje Pan, ze to pracodawca, a nie pracownicy swiadomie naruszyl owy regulamin jedyna droga pozostaje wytoczenie procesu cywilnego , ktory moim zdaniem skazany jest na Panska przegrana (nie musze chyba nadmieniac z czym wiaze sie przegrana sprawa w sadzie z pracodawca)... Na przyszlosc prosze myslec przed a nie po... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Co napisano w potokole WPP pkt 5 " pytanie " 2 oraz czy w treści napisano coś na temat złamania przez ciebie przepisów / znaczne przyczynienie się do wypadku /eliza43 co ma wspólnego do świadczeń naruszenie przez pracodawcę pkt. 5 " pytanie " 1 protokołu WPP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 eliza_43 wrote:Niestety Pana zdanie ma w tej sprawie bardzo male znaczenie.Dlaczego? Zespól powypadkowy ma ustalić okoliczności i przyczyny wypadku opierając się m.in. na wyjaśnieniach poszkodowanego i świadków - teżeliza_43 wrote:Na odszkodowanie z ZUS moze Pan liczyc w przypadku naruszenia przez pracodawce regulaminu BHPChyba nie tak do końca.eliza_43 wrote:To nie pracodawca naruszyl regulamin BHP tylko ludzie wykonujacy dana praceczyżby pracownik?A gdzie nadzór- ktoś dopuścił pracowników do pracy w zbyt małej obsadzie. Kłania się organizacja pracy - a ta należy do pracodawcy ( osoby kierujące pracownikami)Poza tym, z opisu wynika, że wykonywane były prace na wysokości, które należą do prac szczególnie niebezpiecznych - jakaś instrukcja wykonywania prac, ocena ryzyka zawodowego - przecież należy to do pracodawcy.Proszę więc nie mówić, że pracodawca jest tak do końca cacy a pracownik bee, bo uległ wypadkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 eliza_43 i jeszcze jak napisałaś/łeś powództwo cywilne- wszak kłania się tu k.p. i ewentualnie powództwo do Sądu Pracy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi