Ania1661348223 Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Witam.podczas wysiadania z samochodu doznałam złamania kostki bocznej i krawędzi tylnej goleni prawej.Składając dokumenty do PZU z ubezpieczenia indywidualnie kontynuowanego Pani zapytala ,czy zglaszalam wypadek samochodowy w firmie w której byl ubezpieczony samochód.Może ktoś mial podobną sytuację i coś może powiedzieć .Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych obejmuje szkody powstałe przy wsiadaniu i wysiadaniu. Warto zgłosić roszczenie być może dostaniesz odszkodowanie i zadośćuczynienie na dużo wyższym poziomie niż to z NNW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ania1661348223 Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 andrzejgryczka wrote: Ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych obejmuje szkody powstałe przy wsiadaniu i wysiadaniu. Warto zgłosić roszczenie być może dostaniesz odszkodowanie i zadośćuczynienie na dużo wyższym poziomie niż to z NNW. A jeśli mam tylko OC czy mogę dochodzić odszkodowania?Czy potrzebne jest NW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Właśnie z OC dochodzi się takiego odszkodowania, zadośćuczynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ania1661348223 Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 andrzejgryczka wrote: Właśnie z OC dochodzi się takiego odszkodowania, zadośćuczynienia Czy Ty się dobrze w tym orientujesz?Bo ja dowiadywałam się od pani w firmie ubepieczeniowej i powiedziala,że jeślli to było moim samochodem to nic z tego ,nawet jak podam kogoś z rodziny to też nie bo za bliskie pokrewieństwo czy coś takiego.Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 W pierwszym poście nie napisałeś, że chodzi o ubezpieczenie Twojego samochodu stąd moja wypowiedź. Sytuacja wygląda w ten sposób:1. jeśli byłeś pasażerem swojego auta i przy wysiadaniu odniosłeś szkodę, za którą odpowiedzialność ponosi kierujący to masz prawo do ubiegania się o zadośćuczynienie z ubezpieczenia OC swojego samochodu2. jeśli byłeś kierującym i szkoda powstała przy wysiadaniu to OC nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ania1661348223 Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Tak wysiadałam ze swego samochodu którym kierował mąż,zatrzymał się pod górkę ja w tym czasie wysiadalam samochód zaczł się wolno staczać mąz nacisnął hamulec no i upadłam,jedną nogę wystawilam z samochodu a druą podczas gdy zachamowal i wtedy upadlam.Czy w tej sytuacji mogę domagać się odszkodowania?Jeśli tak to ...samochód mam ubezpieczony w MTU co teraz powinnam zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Z opisu wynika, że jest odpowiedzialność kierującego (odpowiedzialność cywilna - bo to z jego winy / zaniedbania samochód się stoczył) i masz prawo do zadośćuczynienia.W takiej sytuacji zrób zgłoszenie szkody do MTU - załącz opis zdarzenia, dokumentację medyczną rachunki itp. MTU jest trudnym ubezpieczycielem i mogą robić problemy, jak coś będzie nie tak to odwołanie do Rzecznika Ubezpieczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ania1661348223 Opublikowano 9 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Dziękuję za pomoc,dam znać jak sprawy się potoczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noemi Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Witam serdecznie. W swoim samochodzie mam NW do polisy OC. Moja nastoletnia córka wysiadając z auta zahaczyła o próg łamiąc sobie rękę w nadgarstku. Będziemy się starać o odszkodowanie z polisy szkolnej, ale czy możemy też złożyć dokumenty do ubezpieczyciela NW skoro mam taką polisę wykupioną łącznie z OC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Witam serdecznie, większość ubezpieczycieli OC proponuje dodatkowo ubezpieczenie NW aby można było się starać o odszkodowanie również gdy kierowca jest sprawcą zdarzenia i doznał obrażeń ale również wtedy, gdy stanie się komuś krzywda podczas postoju czy wychodzenia z samochodu. Polisy te są bardzo różne i należałoby przeanalizować warunki umowy bo każdy ubezpieczyciel ma inne, ale w takiej sytuacji wydaje mi się, że to ubezpieczenie powinno obejmować opisaną przez Panią sytuację. Wysokość odszkodowania zależy od samej polisy, jej ogólnych warunków ubezpieczenia oraz sumy ubezpieczenia (za 1% może być przyznawana różna kwota np. 100, 200, 500 zł itd. - taka informacja zawarta jest w polisie). Za złamanie nadgarstka można dostać od 1 do nawet 25% uszczerbku na zdrowiu. Zależy on od miejsca złamania, przebytych zabiegów i rehabilitacji, wdrożonego leczenia i stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Życzę powodzenia i dużo zdrowia dla córki. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi