Samochodowy wypadek
Założył Ewaaa, 7 lipca 2010 · 750 wyświetleń · strona 1 z 2
Oczywiście masz prawo do zadośćuczynienia i odszkodowania. Roszczenie składa się do ubezpieczyciela sprawcy szkody załączając niezbędne dokumenty (medyczne, potwierdzające odpowiedzialność, wysokość szkody).
Co do wysokości zadośćuczynienia to trudno bez analizy okoliczności sprawy podać kwotę, bo jest to dłuższy proces. Myślę, że kwota nie powinna być symboliczna.
Jeśli chodzi o angażowanie firmy, to już pisałem wielokrotnie, że jeśli firma jest sprawdzona, uczciwa i nie za droga to pewnie się będzie opłacać, w innych wypadkach należy uważać. Poza tym nie wolno dać się skusić na zapewnienia o dużych odszkodowaniach, bo to może być podpucha agenta 🙂
WITAM ZGIERZ !
POZDRAWIAM
Do wykorzystania w sprawie podaję wyrok. Dotyczy innego stanu faktycznego, ale zasada jest ta sama. Jak dla mnie macie duże szanse, o ile twój prawnik zajmuje się na co dzień sprawami wypadkowymi i odszkodowaczymi.
wyrok SN z 2000-11-30 II UKN 96/00 Orzecznictwo Sądu Najwyższego Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych 2002/14/338
W postępowaniu cywilnym sąd nie jest związany uniewinniającym wyrokiem karnym (art. 11 KPC) i we własnym zakresie ustala, czy wyłączną przyczyną wypadku w drodze do pracy lub z pracy było rażące niedbalstwo pracownika (art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, jednolity tekst: Dz.U. z 1983 r. Nr 30 poz. 144 ze zm.).