Jump to content
Forum Odszkodowania

Sprawca porzucił auto najprawdopodobniej niezarejestrowane i bez OC

Recommended Posts

Mój problem wygląda następująco:

zatrzymałem się za samochodem sygnalizującym skręt w lewo i po chwili w tył mojego auta uderzyło auto. Zjechaliśmy na bok aby nie wstrzymywać ruchu, a po chwili sprawca kolizji zbiegł porzucając pojazd. Wezwałem policję która przeprowadziła rutynowe czynności, auto sprawcy zostało zabrane na parking policyjny. Na przesłuchaniu dowiedzałem się, że ostatni właściciel (sprawdzenie w bazie po numerach rejestracyjnych) stracił dożywotnio uprawnienia przed rokiem. Później okazało się, że sprzedał auto handlarzowi. Czas leci a policja ma problemy z ustaleniem właściciela nie mówiąc już o kierowcy. Auto przechodziło z rąk do rąk, a nie było przy tym rejestrowane i najprawdopodobniej bez opłacenia OC. Ja mam opłacone tylko OC w PTU i pierwsze rozczarowanie spotkało mnie przy próbie zgłoszenia szkody. Konsultantka kazała mi czekać aż policja ustali czy było OC czy też nie. Czas leci, policja drepcze w miejscu, moje auto niszczeje. Co będzie jeżeli sprawca nie zostanie ustalony ? Przecież auto mogło być sprzedane bez spisania umowy, lub umowa może być fikcyjna, albo kolejny właściciel może przebywać za granicą i brak z nim kontaktu. Kto odpowiada za szkody wydządzone przy pomocy takiego pojazdu "widma" ? Czy mogę liczyć na wypłatę odszkodowania z Funduszu Gwarancyjnego ?

• 2 weeks later...
żaden ubezpieczyciel nie może odmówić przyjęcia zgłoszenia szkody z OC. ŻADEN! Z doświadczenia jednak wiem, że faktycznie odbijają piłeczkę, jednak jeśli przyciśniesz i zażądasz odpowiedzi negatywnej na piśmie, zmiękną, bo wiązałoby się to z zajeb.. karą, jeśli poskarżyłbyś się w KNF. Należy jak najszybciej zgłosić szkodę i udokumentować zakres uszkodzeń, potem możesz z autem zrobić co chcesz, bo mimo, że PTU nie będzie odpowiadać za szkodę, ma zgromadzony komplet dokumentacji szkody. Mało tego, szkodę będą mieli nawet przeliczoną i jeśli przjdzie info, że UFG będzie płacić to tylko przesyłają dokumentację.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...