Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek przy pracy pomocy

wewer24
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam na imię Marcin, jestem p0racownikiem pewnej firmy która zajmuje się inwestycjami na rafineriach. Mam problem, bo około 5 lipca wchodziłem na kolumnę na instalacji i zaplątał mi się noga i w związku z ty upadłem a raczej klęknąłem gwałtownie na kolano. Podnosząc się poczułem ból w prawym kolanie ale stwierdziłem że nie takie się upadki przeżywało i poszedłem pracować dalej, po upływie kilku godzi i pracy w pozycji kucnej kolano zaczęło coraz bardziej boleć, w domu to samo, następnego dnia poszedłem do pracy z bolącym kolanem ale co zęby się zaciskało i dale do pracy, w środę już nie wytrzymałem i poszedłem do lekarz ogólnego(bardzo miła Pani.)Pani obejrzał dotknęła i dała zwolnienie od 7.07 do 20.07 2010 i powiedziała żebym odpoczywał i powinno przestać boleć, ja na to Ok. Na zwolnieniu kolano nadal boli i zapisałem się do ortopedy. Poszedłem na wizytę i doktor bada i patrzy i zgląda i nawet USG mi zrobił i stwierdził że mam uszkodzone więzadło krzyżowe i czeka mnie operacja, dla mnie to szok bo jestem kolażem załamany jestem. Ale nic wróciłem do pracy i myślę czy zgłosić to kierownikowi że miało coś takiego miejsce. Tak dziś się odważyłem i poszedłem do Pana od BHP a dziś jest 29.07.2010 a on na to że mnie ukarzą że tak długo czekałem że to że tamto. Fakt nic nikomu w pracy nie mówiłem że jest cś nie tak z kolane , po prostu myślałem że to naciągnięte coś i po zwolnieniu przejdzie a tu klaps OPERACJA. czy maja prawo mnie ukarać za nie wiedzę. i czy mogę to jeszcze zgłosić jako wypadek przy pracy. Potrzebna mi pilnie porada.

Niewiedza nie zwalnia od odpowiedzialności - niestety.

Na szkoleniach bhp na pewno mwili, że każdy wypadek należy niezwlocznie zgłosić przełożonemu. Jeśli chodzi o ukaranie, cóż...mogą ukarać, ale równie dobrze mogą straszyć abyś nie zgłaszał wypadku.

Odnośnie wypadku - nie ma przedawnienia zgłoszenia, a ięc możesz to zrobić w każdej chwili. Jednak teraz proponowałabym zrobić to na piśmie i oddać firmie za potwierdzeniem odbioru.

W zgloszeniu proszę opisać date, godzinę i okoliczności zdarzenia. ,Może jest ktoś, z kim p wypadku rozmawiałeś na ten temat - będzie to świadek pośredni.