Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Mam tylko Imię Nazwisko, nr rej. i tel. jak ustalić sprawcę?

mariusz_danecki
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

miałem malutką kolizję parkingową - tak naprawdę niewiele się stało - nie wzywaliśmy policji, ani nie spisywaliśmy oświadczenia. Co do winy to nie mieliśmy za bardzo pewności - wina mogłaby być obustronna więc moglibyśmy dostać oboje mandaty (?) więc tylko wymieniliśmy się danymi i sie rozjechaliśmy. Dzień po tym dostaję tel. od tej osoby, że to niby w pełni moja wina i mam płacić za naprawę albo poda sprawę na policje a jak sie nie przyznam to do sądu, to mówie niech sobie podaje i sie rozłączyłem... Co tutaj mogę zrobić? Mam tylko jego imie, naziwsko, nr rej. marke i model auta i telefon oraz mniej więcej wiem w których blokach mieszka.. on ma to samo + dokładny adres.

Co robić? Mogę składać na policji wniosek o znalezienie sprawcy kolizji?

Proszę o pomoc..

Ta sytuacja jest lekko beznadziejna. Po pierwsze nawet jeżeli zdobędziesz dane polisy sprawcy to bez jego przyznania się do winy nie otrzymasz odszkodowania ponieważ zawsze może zakwestionować Twoją wersję. Jeżeli chodzi o policję można spróbować ale po fakcie niewiele mogą pomóc. Pozostaje sąd.

Może napisz jak wyglądała ta sytuacja to ktoś Ci odpisze czy jest sens przepychać się z tą drugą osobą.

• 2 lata później...

Raczej jest tutaj zastraszanie by Pan się przyznał do winy. Może to działać też w drugą stronę, ale i tak nic nie zyskacie tym.

Nie zostało sporządzone oświadczenie. Nie była wezwana też policja.

Także nic nie da się w tej sprawie zrobić, a sąd podejrzewam umorzy tą sprawę.