destynation87 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Witam mam takie pytanie dotyczące gospodarstwa domowego na wsi. Mianowicie wczoraj splunęła nam stodoła doszczętnie, pozostały tylko murowane ściany (nie wiadomo czy nie trzeba będzie ich rozebrać) i zgliszcza. Stodoła była ubezpieczona i raczej nie będzie problemu z uzyskaniem odszkodowania choć wiadomo jakie są nasze firmy ubezpieczeniowe. Ale czy ubezpieczenie stodoły, pokrzywa także sprzęt, który się w niej znajdował?? ponieważ splunęła przyczepa, siewnik , 4 tony zboża oraz słoma której było w brut (niczego nie dało się uratować). czy ubezpieczyciel powinien nam za to także zwrócić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktosiek Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Destynation87, to czy w razie pożaru, ochroną ubezpieczeniową objęta jest sama konstrukcja budynku czy także znajdujące się wewnątrz wyposażenie określają ogólne warunki ubezpieczenia (OWU) – dokument, który powinien być dołączony do Twojej polisy, definiujący zakres jej działania.Znajdziesz tam informacje, o tym przy jakich zdarzeniach przysługuje Ci możliwość ubiegania się o odszkodowanie (nie zawsze musi to być polisa chroniąca na wypadek pożaru) oraz jakie elementy podlegają ubezpieczeniu (stałe – czyli konstrukcja budynku, stałe + ruchome – czyli np. narzędzia i pojazdy wewnątrz budynku; etc.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Guest Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 destynation87.Myślę,że miałeś zawarte tzw.ubezpieczenie rolne.Z doświadczenia wiem,że rolnicy najczęściej płacą to co jest obowiązkowe czyli ubezpieczenie budynków od ognia.Firma PZU przysyła do domu druki do opłacenia i tam jest możliwość ubezpieczenia mienia chyba do 10000.Jeśli to zapłaciłeś to być może coś dostaniesz ale max.do kwoty ubezpieczenia mienia.Musisz sprawdzić polisę,co masz zapłacone.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi