michal26dst Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Witam, mam 26 lat.proszę o pomoc -Towarzystwo PZU - ile mogę otrzymać - realnie. Jakieś 2 tyg temu byłem uczestnikiem kolizji w skutek której STWIERDZONO że MAM ZŁAMANIE KOMPRESYJNE KRĘGOSŁUPA TH 8 oraz SKRĘCENIE KREGÓW SZYJNYCH KRĘGOSŁUPA, STŁUCZENIE KLATKI PIERSIOWEJ,OPRÓCZ TEGO CIERPNIĘCIE KOŃCZYN GÓRNYCH, ZAWROTY GŁOWY (dzień po wypadku 2 razy zemdlałem),Jestem już po konsultacji z neurologiem i ortopedą. Przez 3 tyg mam nosić kołnierz na szyję oraz gorset Jewetta który będę musiał nosić MINIMUM 3 m-ce.Od chirurga który przyjął mnie tego samego dnia po zdarzeniu - otrzymałem od razu zwolnienie L4 na 30 dni - przed upływem tego terminu mam się zjawić ponownie po następne ZWOLNIENIE L4 na kolejne tygodnie, będzie przeprowadzana kontrola stanu całego odcinka kręgosłupa oraz w miejscach powstałych urazów.Jestem też pod opieką Ortopedy u niego pod koniec Maja też mam się zjawić na kontrolę.Od neurologa otrzymałem skierowanie na tomograf komputerowy, lekarz stwierdził że źrenica lewego oka w skutek uderzenia w głowę, jest lekko powiększona przez co trzeba to sprawdzić za jakiś czas na tomografie. Prowadziłem Działalność Gospodarczą w branży finansowej -którą musiałem zawiesić z racji tego że uraz szczególnie kregu TH 8 nie pozwala mi na podejmowanie pracy-wynagrodzenie z tytułu prowadzenie DG to prowizja od sprzedanych produktów finansowych.Czy z tego tytułu też neleży mi się zwrot poniesionych strat chodź by w części?W formie chodźby oświadczenia mojego oraz firmy z którą współpracuję mogę to udokumentować? Nie uśmiecha mi się przedstawianie wyciągów bankowych z wpływami na konto-wiadomo przy prowadzeniu DG -szuka się kosztów uzyskania przychodów w taki sposób by fiskusowi oddać jak najmniej. Już w tym momencie - na leczenie muszę wydać jakieś 800 złgorset jewetta ponad 300zł (bez refundacji na którą się czeka)kołnierz 50 złtomograf - 300 złstos leków przeciwbólowych - jakieś 150 zł a i kolejne będą potrzebne w trakcie leczenie. Wiem że rachunki przedstawia się po zakończonym leczeniu najlepiej. Ale czy ja mogę już teraz wystosować się o jakąś wiekszą zaliczkę jeżeli tak to jakiej wysokości?I o jakich pieniądzach za całą poniesioną krzywdę i konsekwencje, obrażenia - w ogóle można mówić???? Siedzę w domu, nie pracuję czyli nie zarabiam, płynę w koszty, leczenie potrwa minimum 3 -m-ce bo taki jest minimalny okres noszenia GORSETU JEWETTA- nie wiadomo co będzie dalej jak to się zagoi -trzeba brać pod uwagę jeszcze dłuższy czas, a o bólu i cierpieniu oraz dyskomforcie noszenia tego badziewia w dodatku teraz kiedy idzie gorąc i lato to już nie wspomnę. Proszę o sensowne odpowiedziZ góry dziękuję za okazaną POMOC i wiedzę w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 W Pana sytuacji przysługuje prawo do:- zadośćuczynienia- odszkodowania z tytułu utraconego dochodu- odszkodowanie z tytułu kosztów opieki, leczenia, przejazdów, rehabilitacji i innych poniesionych Jeśli chodzi o zadośćuczynienie to jego kwota uzależniona jest od wielu elementów związanych z osobą Poszkodowaną i bez ich znajomości nie sposób podać dokładnej kwoty. Osobiście uważam, że będzie to powyżej 10 tyś zł. Co do odszkodowania z tytułu uszczerbku w dochodzie to wysokość odszkodowania będzie ustalana na podstawie dokumentów księgowych. Żadne oświadczenia nie pomogą. Koszty poniesione należy dokumentować rachunkami. W chwili obecnej może Pan wystąpić o zaliczkę na poczet odszkodowania. Kwotę proszę ustalić samodzielnie uwzględniając szacowaną wysokość kosztów. W przypadku szczegółowych pytań proszę o kontakt z naszą firmą, stopka poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi