marian14.10 Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 Witam! Jestem osobą poszkodowaną w wypadku komunikacyjnym. Jechałem skuterem, który po wypadku nie nadawał się do użytku. Stwierdzono szkodę całkowitą lecz do wypłaty odszkodowania zażądali wyroku sądu. I tu pojawia się problem gdyż oskarżony nie przyznaje się do winy i zażądał uzasadnienia wyroku. Jak długo będę musiał jeszcze czekać na zakończenie sprawy? Czy oskarżony będzie mógł jeszcze jakoś się odwołać? Bardzo proszę o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted October 3, 2011 Share Posted October 3, 2011 marian14.10 wrote: Witam! Jestem osobą poszkodowaną w wypadku komunikacyjnym. Jechałem skuterem, który po wypadku nie nadawał się do użytku. Stwierdzono szkodę całkowitą lecz do wypłaty odszkodowania zażądali wyroku sądu. I tu pojawia się problem gdyż oskarżony nie przyznaje się do winy i zażądał uzasadnienia wyroku. Jak długo będę musiał jeszcze czekać na zakończenie sprawy? Czy oskarżony będzie mógł jeszcze jakoś się odwołać? Bardzo proszę o pomoc 1,2) Oskarżony na podstawie art. 422 § 1 k.p.k. zawnioskował o sporządzenie na piśmie i doręczenie wyroku wraz z uzasadnieniem. Sąd ma instrukcyjny termin na sporządzenie uzasadnienia wyroku w terminie 14 dni. Zgodnie z art. 423 § 1 in fine k.p.k. w sprawie zawiłej, w razie niemożności sporządzenia uzasadnienia w terminie, prezes sądu może przedłużyć ten termin na czas oznaczony. W myśl art. 445 § 1 k.p.k. termin do wniesienia apelacji wynosi 14 dni i biegnie dla każdego uprawnionego od daty doręczenia mu wyroku z uzasadnieniem. Wobec tego oskarżony może wnieść apelację i sąd odwoławczy do paru lib kilku miesięcy powinień wyznaczyć rozprawę apelacyjną. Sąd odwoławczy może utrzymać wyrok w mocy, zmienić go w części, uchylić wyrok i bezwarunkowo lubn warunkowo umorzyć postępwanie lub uniewinnić oskarżonego, uchylić wyrok i przekazać sprawę do ponownego rozpoznania, a wówczas wszystko zaczyna się od początku. Wyrok sądu odwoławczego jest prawomocny z dniem jego ogłoszenia. Wobec tego najbardziej niekorzystana dla Pan opcja to taka, że sąd uchyli wyrok i skieruje sprawę do pobnownego rozpoznania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts