meses Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Witam potrzebuje rady w sprawie protokołu powypadkowegoTo tak Zdarzenie miało miejsce w godz pracy, uszkodziłem sobie lewą reke mam kilka szwów koło kciuka, zdarzyło to sie niefortunnie sięgając po śniadanie do plecaka nadziałem się na wystające ostrze z nożyka Zdarzenie kwalifikuje się do protokołu ? i teraz 2 pytanie, wypisałem cały protokół, muszę do niego dołączyć dokumenty lekarskie, ale moje leczenie nie zostało jeszcze ukończone, a na protokól mam 14 dni, zostało mi jeszcze z 4 dni, a leczenie zakończy sie za około 20 dni Wiec co mam teraz zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 1) Tak; 2) Brak zakończenia leczenia i rehabilitacji nie ma wpływu na sporządzenie protokołu powypadkowego. Pracownik powinien otrzymać protokół powypadkowy przez podpisaniem go przez pracodawcę tak by mógł wnieść ewentualne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego i zespół powypadkowy wówczas musi dokonać analizy zastrzeżeń. Zastrzeżenia do protokołu powypadkowego pisze się oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Pracownik może wystąpić z wniosek o wydanie kserokopii protokołu powypadkowego i wówczas łatwiej jest mu wnieść precyzyjne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego. Jeśli pracownik otrzymuje protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu, że pracownik się z nim zapoznał i nie wniósł zastrzeżeń to w pkt 13 protokołu powypadkowego wpisuje się faktyczną datę kiedy protokół będzie weryfikowany przez pracownika i wpisuje ewentualnie uwagę „do protokołu powypadkowego wniesiono stosowne zastrzeżenia”. Zastrzeżenia dołączyć oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Natomiast gdy pracownik otrzyma protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu przez pracodawcę i wniesie zastrzeżenia do protokołu powypadkowego tj. odpowiednią notkę o zastrzeżeniach i owe zastrzeżenia dołączy na oddzielnym piśmie za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii, a pracodawca owych zastrzeżeń nie uwzględni to ma prawo złożyć pozew do sądu pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi