Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek w pracy/protokól/pytanie

meses
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuje rady w sprawie protokołu powypadkowego

To tak

Zdarzenie miało miejsce w godz pracy, uszkodziłem sobie lewą reke mam kilka szwów koło kciuka, zdarzyło to sie niefortunnie sięgając po śniadanie do plecaka nadziałem się na wystające ostrze z nożyka

Zdarzenie kwalifikuje się do protokołu ?

i teraz 2 pytanie, wypisałem cały protokół, muszę do niego dołączyć dokumenty lekarskie, ale moje leczenie nie zostało jeszcze ukończone, a na protokól mam 14 dni, zostało mi jeszcze z 4 dni, a leczenie zakończy sie za około 20 dni

Wiec co mam teraz zrobić ?

1) Tak;

2) Brak zakończenia leczenia i rehabilitacji nie ma wpływu na sporządzenie protokołu powypadkowego. Pracownik powinien otrzymać protokół powypadkowy przez podpisaniem go przez pracodawcę tak by mógł wnieść ewentualne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego i zespół powypadkowy wówczas musi dokonać analizy zastrzeżeń. Zastrzeżenia do protokołu powypadkowego pisze się oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Pracownik może wystąpić z wniosek o wydanie kserokopii protokołu powypadkowego i wówczas łatwiej jest mu wnieść precyzyjne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego. Jeśli pracownik otrzymuje protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu, że pracownik się z nim zapoznał i nie wniósł zastrzeżeń to w pkt 13 protokołu powypadkowego wpisuje się faktyczną datę kiedy protokół będzie weryfikowany przez pracownika i wpisuje ewentualnie uwagę „do protokołu powypadkowego wniesiono stosowne zastrzeżenia”. Zastrzeżenia dołączyć oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Natomiast gdy pracownik otrzyma protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu przez pracodawcę i wniesie zastrzeżenia do protokołu powypadkowego tj. odpowiednią notkę o zastrzeżeniach i owe zastrzeżenia dołączy na oddzielnym piśmie za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii, a pracodawca owych zastrzeżeń nie uwzględni to ma prawo złożyć pozew do sądu pracy.