JanuszQ Posted September 5, 2010 Share Posted September 5, 2010 Witam,Dnia 03.09.2010 (piątek) około godz. 21.30 będąc w pracy zostałem znienacka (po jakiejś krótkiej wymianie słów) silnie uderzony pięścią w twarz przez pracownika budowlanego, ja pracuję jako kierowca wywrotki w firmie która świadczy usługi transportowe na rzecz firmy w której pracuje sprawca zaznaczam, że jestem zatrudniony na umowę zlecenie, na jakiś dłuższy okres).Po razie jaki dostałem, jeszcze przez chwile z gościem się szarpałem odpierając jego ataki.Po tym zdarzeniu przyjechała policja, którą to wezwałem. Sprawcy już niestety nie było, uciekł z miejsca zdarzenia (prawdopodobnie był po alkoholu). Policja spisała jednego z jego współpracowników który podał personalia sprawcy.Ja po „ciężkiej” pracy udałem się na pogotowie, skąd zostałem skierowany na chirurgie szczękową gdzie stwierdzili niewielkie przestawienie zębów, połamaną zatokę i mam zgłosić się na zabieg, bo w miejsce w które „dostałem” mam wgłębienie i trzeba tą kość wydobyć za pomocą jakiegoś haka.W wyniku ilości obrażeń i cierpień, o kosztach już nie wspomnę, chcę założyć sprawę w sądzie, ale nie mam świadków, świadkowie którzy widzieli cały incydent, na pewno nie będą świadczyli przeciwko swojemu „koledze” z pracy.Czy to zdarzenie może być zakwalifikowane jako wypadek przy pracy (brak świadków), a jeśli tak to od czego powinienem zacząć.Czy po zakończonym leczeniu mogę się starać o wypłatę odszkodowania z PZU, posiadam tam polisę na życie.Przepraszam, że nie przeszukałem forum szukając podobnych spraw, bardzo źle sie czuję , boli mnie głowa, bolą mnie oczy, jakoś dałem rady napisać ten post.Proszę o fachową pomoc.Pozdrawiam, Janusz z Wrocławia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted September 7, 2010 Share Posted September 7, 2010 JanuszQ wrote:jestem zatrudniony na umowę zlecenieJanuszQ wrote:Czy to zdarzenie może być zakwalifikowane jako wypadek przy pracy (brak świadków), a jeśli tak to od czego powinienem zacząć.Jeśli od umowy zlecenia odprowadzana jest składka wypadkowa, to jak najbardziej można starać się o uznanie tego zdarzenia za wypadek przy pracy. Trzeba zacząć od zgłoszenia wypadku zleceniobiorcy. Sprxądzenie dokumentacji powypadkowej ( karty wypadku) należy do niego.W przypadku uznania wypadku przy pracy, po zakończeniu leczenia i rehabilitacji można starać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS.Wyrok Sądu Najwyższego z 11 sierpnia 1978 r., III PRN 25/78, OSNCP 1979/3/57:„Pobicie pracownika podczas wykonywania przez niego zwykłych czynności pracowniczych w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do ich wykonywania jest z reguły wystarczającą przesłanką do uznania, że zdarzenie to nastąpiło w związku przyczynowym z pracą"JanuszQ wrote:Czy po zakończonym leczeniu mogę się starać o wypłatę odszkodowania z PZU, posiadam tam polisę na życie.Moim zdaniem tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 behapówka wrote:JanuszQ wrote:jestem zatrudniony na umowę zlecenieJanuszQ wrote:Czy to zdarzenie może być zakwalifikowane jako wypadek przy pracy (brak świadków), a jeśli tak to od czego powinienem zacząć.Jeśli od umowy zlecenia odprowadzana jest składka wypadkowa, to jak najbardziej można starać się o uznanie tego zdarzenia za wypadek przy pracy. Trzeba zacząć od zgłoszenia wypadku zleceniobiorcy. Sprxądzenie dokumentacji powypadkowej ( karty wypadku) należy do niego.W przypadku uznania wypadku przy pracy, po zakończeniu leczenia i rehabilitacji można starać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS.Wyrok Sądu Najwyższego z 11 sierpnia 1978 r., III PRN 25/78, OSNCP 1979/3/57:„Pobicie pracownika podczas wykonywania przez niego zwykłych czynności pracowniczych w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do ich wykonywania jest z reguły wystarczającą przesłanką do uznania, że zdarzenie to nastąpiło w związku przyczynowym z pracą"JanuszQ wrote:Czy po zakończonym leczeniu mogę się starać o wypłatę odszkodowania z PZU, posiadam tam polisę na życie.Moim zdaniem takOd 1 stycznia 2010 r. przestał obowiązywać art. 12 ust. 3 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) w brzmieniu „Nie podlegają ubezpieczeniu wypadkowemu osoby, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, jeżeli wykonują pracę poza siedzibą lub miejscem prowadzenia działalności zleceniodawcy”. Wobec tego od dn. 1 stycznia 2010 r. wszyscy zleceniobiorcy objęte ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi obowiązkowo podlegają ubezpieczeniu wypadkowemu, niezależnie od tego czy praca jest wykonywana w siedzibie zleceniodawcy czy poza nią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts