katka1103 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Witam, dwa tygodnie temu podczas podróży na wakacje doszło do wypadku drogowego. Byłam pasażerką i jako jedyna odniosłam obrażenia. Zostałam przewieziona do szpitala, w którym spędziłam dobę na obserwacji. Doznałam skręcenia kręgosłupa i stłuczenia nosa. Sprawca nie został ustalony na miejscu zdarzenia, będzie w tej sprawie proces. Chciałabym dochodzić swoich praw i otrzymać odszkodowanie. Samochód, którym się poruszałam ma zarówno OC jak i AC, a ja jestem studentką i również jestem ubezpieczona. Czy przed ustaleniem sprawcy wypadku mogę dochodzić odszkodowania od firmy ubezpieczającej nasz samochód? Czy należą mi się dwa odszkodowania? I kiedy mogę o nie wystąpić? Bardzo proszę o pomoc. DziękujęKaśka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DCO Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 witamzasada jest taka :1. odszkodowanie z ubezpieczenia obowiązkowego OC - tylko jedno - z ubezpieczenia sprawcy, który jak piszesz jeszcze nie został ustalony. Z OC najlepiej wystapić po ustalniu sprawcy, przynajmniej w postępowaniu przygotowawczym. Do tego czasu należy zbierać wszelką dokumentację dotyczącą wypadku.2. odszkodowanie z ubezpieczeń dobrowolnych - nawet kilku - np. NNW komunikacyjne pojazdu którego byłaś pasażerem, każde inne ubezpieczenie NNW np. szkolne, pracownicze, prywatne. Należy zgłosić w terminie wskazanym w Ogólych warunkach ubezpieczenia. Roszczeń z tych ubezpieczeń możesz dochodzić bez względu na to czy ustalono sprawcę, czy nie. Ten fakt nie ma tu żadnego znaczenia.Byłaś ubezpieczona - doznałaś uszczerbku - należy się odszkodowanie.powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi