Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Szkoda całkowita - Compensa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początku chciałbym zaznaczyć, że prawdopodobnie odpowiedź na moje pytanie istnieje, jeżeli nie w tym forum, to w wszystkowiedzącym Google. Niestety nie najlepiej radzę sobie z językiem formalno-prawnym, dlatego liczę na Waszą wyrozumiałość i pominięcie złotych rad w stylu Google wiedzą wszystko.

Cała sprawa kosztowała mnie dużo nerwów i najwidoczniej szybko się nie skończą.

Na początku listopada miałem kolizję - wjechałem na hak jadącego przede mną vw golfa. Pomijam to, że była tak brudny, że markę samochodu rozpoznałem po kształcie samochodu - widoczność świateł prawie zerowa. Dostałem 300 zł mandatu i 4 pkt. Dzięki hakowi, samochód "poszkodowanego" miał jedynie zarysowania i kilka dziurek (nie mam pojęcia jak one powstały) na zderzaku.

W moim Matizie z 99r. poj. 796 cm³, pojawiły się szkody typowe dla kontaktu z hakiem:) (wygięta maska, wyciek płynów eksploatacyjnych - m.in. uszkodzenie chłodnicy, popękany/połamany zderzak). Dokładniejszych szkód jeszcze nie znam, bo sprawą miał się zająć "zaprzyjaźniony" zakład blacharski. Ponieważ kierownik odwlekał termin oddania naprawionego auta, zaświeciła mi się w głowie czerwona lampka, sugerująca, że jestem manipulowany.

Postanowiłem zadzwonić do źródła informacji o likwidacji szkody - T.U. Pani powiedziała, że w nowym roku dostanę pocztą decyzję o kwalifikacji szkody. Z tego co mówiła, szkoda została uznana za całkowitą.

Przeczytałem kilkanaście wątków w tym temacie, ale trudno mi wyciągnąć ostateczne wnioski.

Jeżeli jest szkoda całkowita, to ubezpieczyciel może zwrócić: cena rynkowa - koszty naprawy. Ale później wpadłem na informację, że ubezpieczenie gwarantuje mi doprowadzenie samochodu do stanu sprzed zdarzenia.

Samochód w dniu kolizji został zaciągnięty do zakładu blacharskiego, podpisałem dokument przekazania środków z ubezpieczenia bezpośrednio dla zakładu (jeżeli się nie mylę to odszkodowanie bezgotówkowe).

No i wreszcie moje konkretne pytanie. Czy z chwilą, kiedy została uznana szkoda całkowita, mój samochód zostanie naprawiony jedynie w takiej części jaką pokrywa różnica między ceną rynkową a kosztami naprawy?

Wybaczcie chaos w moim poście, ale co chwile nasuwały mi się nowe wątki, które wydawały mi się istotne dla opisania sytuacji.

Przede wszystkim z tego co piszesz, to wnioskuje, ze chodzi o ubezpieczenie AC. W takim przypadku szkoda bedzie rozliczona jako calkowita w momencie, kiedy koszty naprawy przekrocza 70% wartosci pojazdu (najczesciej jest to te 70%, moze w OWU masz inna wartosc, musisz sprawdzic). W momencie, kiedy koszt naprawy przekroczy te 70%, to ubezpieczalnia bedzie dazyla do rozliczenia szkody jako calkowitej. Z tym, ze nie jest tak jak piszesz, ze ubezpieczyciel Ci zwroci cene rynkowa - koszty naprawy. TO jest rozliczane na zasadzie wartosc pojazdu - wartosc pozostalosci = wartosc odszkodowania. Dostaniesz inaczej mowiac roznice pomiedzy wartoscia pojazdu a wartoscia wraku. Z reguly szkoda calkowita jest naj,mniej korzystna dla poszkodowanego. Mozesz teoretycznie poprosic o wystawienie pozostalosci na gielde przez ubezpieczalnie, ale nie podejrzewam, zeby matiz z 99 byl jakos bardzo chodliwy :) (ale tutaj Pablo bedzie kompetentniejszy pewnie:).

No i troche mieszasz, bo ubezpieczenia OC w zasadzie gwarantuje Ci doprowadzenie samochodu do stanu sprzed zdarzenia, przy AC raczej nigdzie nie ma w OWU zapisu o naprawie do 100% wartosci auta.

A z chwila, kiedy otrzymasz decyzje, ze szkoda bedzie calkowita, to ubezpiecyciel nie wyraza zgody na naprawe. Dostaniesz odszkodowanie w wysokosci jak pisalem wyzej i sam mozesz sie bujac z wrakiem i ewentualnie naprawiac dokladajac wlasna kasa. Niestety, takie zbojeckie prawo:))

Tak wiec najwazniejsze, to jak bedziesz mial decyzje o szkodzie calkowitej, to zazadaj arkusz wyceny wartosci pojazdu. PRzewaznie jest grubo zanizony.