Murzynek Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 Witam w listopadzie miałem wypadek sporo się na nim połamałem Miałem m.in.Wieloodłamowe złamanie kości udowej (było chyba 6 odłamków) z przemieszczeniem i skruceniem kończyny.Na początku byłem miesiąc na wyciągu potem,3 miesiące w gipsie biodrowym (gips na całej prawej nodze aż ponad pęmpek) potem znowu do szpitala bo zbyt słaby zrost i poskręcali mi to tam jakimś żelastwem. 12 sierpnia na kontroli w końcu dowiedziałem się że kość się zrosła )) Od tamtego czasu stale na siłowni przesiaduje m.in rowerek itp muszę wzmocnić nogę i zrzucić zbędne kilogramy ale już jest dobrze po domu bez kul chodze ) Mam do was takie pytanie. Miałem kontrole wczoraj i zapytałem się co będzie z rehabilitacją.. Na to doktor mi powiedział że mam zbyt dużo tego żelastwa w noce i pola magnetyczne,bioprądy,lasery itp... odpadają A jeśli już bym na jakąś poszedł to robił bym to samo co w domu,wiec czy doktor miał racje ??? Mam 19 więc chce wyzdrowieć jak najszybciej,takie problemy w takim wieku są poprostu okropne (( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Też między innymi miałem udo 6 odłamów to jeszcze nie tak dużo z tym ,że ja gwoźdź śródszpikowy następnego dnia po urazie. Co do prądów i pola to na 100% prawda uważaj też z wirówkami dopuki nie masz pełnego zrostu.. Co do "takie problemy w takim wieku są poprostu okropne" zapewniam cię ,że są okropne w każdym wieku. W twoim przypadku szkoda ,że nie dali ci zespolenia zaraz po urazie.ps. o ile masz krótszą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murzynek Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 Bedzie tak chyba 3 cm.W tym szpitalu to jest poprostu rzeźnia,nie dali drenażu na początku bo nic się nie lało z nogi po dwóch tygodniach jak już wszystko było dobrze zaczeła wypływać krew z nogi i jakiś taki biały płyn.Wiec przyszedł ordynator i zoczoł mi ściskać noge (aż trzepałem się z bulu) Jak już wszystko wypłyneło to kazał mnie na inne łóżko przenieść bo to na którym byłem było całe zakrwawione wiec.Jak mnie przenosili to wyłem z bulu noga wyglądała jakbym wogóle nie miał kości w udzie.Ale jak już to moje stare łużko wyczyśćili to postanowili mnie znowu przenieść.I znowu bul.Przenieśli mnie do innego pokoju w którym było mnie brudu. Jak już nic mnie nie bolało tak już o zmroku wyciąg się urwał i poruszało mi nogą i znowu bul.Potem już było ok tylko jak mi zakładali gips to zapytałem się czy dadzą mi coś przeciwbólowego jak będą zakładać gips,na to jeden lekarz się zaśmiał i powiedział "w tym szpitalu nie używa się przeciwbulowych".Ale to jeszcze nie koniec po 3 miesiącach w gipsie lekarz stwierdził że słaby zrost i znowu do szpitala.Jak lerzałem to znowu ten ortynator przyszedł chwycił mi noge to złamaną,zaczoł nią trzepać i stwierdził że słabo się zrosło..... to znowu operacja... Zdecydowali się na znieczulenie miejscowe tylko do kręgosłupa... wbijali chyba 8 razy nie mogli trafić,wkońcu trafili. W trakcie przenoszenia na inne łóżko jeden doktor chwycił mnie za noge..... i zbyt silno za nią pociągnoł łamiąc ją znowu ale naszczęście bez przemieszczenia.Dzisiaj jak dotykam tej nogi to można poczuć że jest nierówno złożona,odstęp odłamów to będzie chyba 1,5 cm.Ale naszczęście już próbuje bez kul chodzić tylko w miejscu śrubek zaczyna mnie boleć i jeszcze to kolano zginam je tak 95 stopni. A twoja noga już wszystko ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 Facet napiszę tak ... jeżeli to co piszesz to prawda (po prostu nie chce się wierzyć) to dzwoń http://www.prawapacjenta.eu/ i rób coś z tym. W którym miejscu ? Kiedy miałeś ostatnie RTG ?Skrócenie 3 cm to dużo masz zrobiony tomograf komputerowy z pomiarem długości kości ?Jak nie masz to żądaj skierowania. Chłopie jesteś młody WALCZ. Doraźnie spróbuj zobaczyć ile ci wyjdzie z pomiaru w/g http://wsiz.rzeszow.pl/kadra/eantosiewicz/Dokumenty_Local_WSIiZ/%C4%86WICZENIA%201%20%20-%20POMIARY%20D%C5%81UGO%C5%9ACI.doc .U mnie w porównaniu z tobą to jest wyśmienicie. Na TK mam skrócenie kości około 1 cm z tym ,że mam też problemy z miednicą (po uderzeniu) i być może jest to 1,5 cm. Wkładkę noszę 12 mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murzynek Posted September 21, 2010 Author Share Posted September 21, 2010 To wszystko to prawda,na początku zaraz po tym wypadku myślałem żeby tą nogę poprostu odciąc bo tak bolało.Te wystającą kość czuję tak w połowie uda z prawej strony a ostatnie RTG miałem chyba 3 miesiące temu.Będąc drugi raz w szpitalu Ordynator powiedział żeby pewnien doktor zmierzył jakie jest skrócenie a on powiedział że nie może zmierzyć ponieważ mam przykurcz mięśni,noga się nie prostuje i nie może zmierzyć.Mieszkam na wsi wiec trudno tutaj o dobry szpital najbliższy jest w Żywcu... I tam właśnie byłem.Powiem tylko tyle że warunki są w nim okropne piją i palą w łazienkach bo znajdują się tam głownie pobici pijacy itp(Leżałem z takimi chyba 6 razy).Tego co mi sie przytrafiło poprostu nie da się opisać chodzę do Liceum Ogólnokształcącego dwa lata temu nie przeszłem w drugiej klasie wiec chciałem wkońcu coś osiągnąć w następnej klasie zaczołem się uczyć itp..... No i pochodziłem chyba 3 miesiące i do tego czasu w szkole nie byłem..... Nie wiem co ze mną będzie dalej,teraz to jedyna jest praca za biurkiem...tylko praca za biurkiem bez wykształcenia raczej takiej nie znajde,ale jeszcze będe zdawał egzaminy z 2 klasy żeby mnie przepuścili do 3,tylko nie jestem pewny czy zdam nie będąc tyle w szkole.No i jeszcze ta matura (( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murzynek Posted September 21, 2010 Author Share Posted September 21, 2010 To chyba nie będzie tak 1,5 cm.... Jak widziałem to zwoje RTG to ta odległość byłe taka jak szerokość tego gwoździa śródszpikowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now