Tatol Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Witam!Parę tygodni temu uległem wypadkowi w czasie pracy (mocne skaleczenie palca u ręki). Niestety, nie podjąłem wtedy żadnych kroków związanych z wszczęciem procedury o uznanie zdarzenia jako wypadek przy pracy. Czy mogę się teraz ubiegać o to odszkodowanie? Jeżeli tak to jakie kroki powinienem podjąć aby je uzyskać? Do kogo się udać w pierwszej kolejności? Dodam, że zatrudniony jestem w małej firmie (firma nie posiada swojego BHPowca) na umowę na czas nieokreślony. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Tatol wrote:Niestety, nie podjąłem wtedy żadnych kroków związanych z wszczęciem procedury o uznanie zdarzenia jako wypadek przy pracyBłąd!Tatol wrote:Czy mogę się teraz ubiegać o to odszkodowanie?NieTrzeba zacząć od zgłoszenia zdarzenia pracodawcy i poproszenia o sporządzenie dokumentacji powypadkowej.Zespół powypadkowy powołany przez pracodawcę zbada okolicznosci i przyczyny wypadku i dokona jego prawnej kwalifikacji ( tzn. określi czy zdarzenie jest wypadkiem przy pracy czy nie). Jeśli wypadek bedzie uznany za wypadek przy pracy będziesz mógł starać się o odszkodowanie z ZUS.Zakładam, ze zatrudniony jesteś na umowę o pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 behapówka wrote: Zakładam, ze zatrudniony jesteś na umowę o pracę. W przypadku umowy zlecenia zleceniodawcy zobligowany jest również powołać zespól powypadkowy z tym, że sprządza kartę wypadku, a nie protokół powypadkowy. Od 1 stycznia 2010 r. przestał obowiązywać art. 12 ust. 3 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) w brzmieniu „Nie podlegają ubezpieczeniu wypadkowemu osoby, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, jeżeli wykonują pracę poza siedzibą lub miejscem prowadzenia działalności zleceniodawcy”. Wobec tego od dn. 1 stycznia 2010 r. wszyscy zleceniobiorcy objęte ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi obowiązkowo podlegają ubezpieczeniu wypadkowemu, niezależnie od tego czy praca jest wykonywana w siedzibie zleceniodawcy czy poza nią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi