marzena29 Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 Witam. Czy ktoś z państwa mógłby mi poradzić jak napisać wniosek poszkodowanego o ustalenie procentowego uszczerbku na zdrowiu z tytułu wypadku przy pracy???? A dokładniej chodzi o wyrównanie z zasiłku chorobowego 80% na zasiłek wypadkowy w pracy 100%, i o świadczenie pielęgnacyjne 100%. Szukałam wszędzie takiego wniosku,ale nic nie znalazłam.Bardzo proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 1) Wniosek pisze się własnymi słowami. Po zakończeniu leczenia i rehabilitacji pracownik powinien złożyć do pracodawcy wniosek o skierowanie do lekarz orzecznika ZUS w celu ustalenia stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu- oryginał oraz zaświadczenie o stanie zdrowia- formularz N-9 wypełniony przez lekarza prowadzącego leczenie- oryginał, który jest ważny 30 dni od daty wystawienia. Na druku N-9 lekarz powinien zaznaczyć, że leczenie i rehabilitacja została zakończona. Pismo złożyć za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Tak samo wniosek o wyrównanie zasiłku chorobowego do 100%. Zgodnie z art. 8 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje od pierwszego dnia niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową, z zastrzeżeniem ust. 3. W myśl art. 9 ust. 1 owej ustawy zasiłek chorobowy i świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia wypadkowego przysługują w wysokości 100 % podstawy wymiaru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marzena29 Posted November 9, 2011 Author Share Posted November 9, 2011 Dziękuję bardzo za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted November 9, 2011 Share Posted November 9, 2011 Dla uściślenia dodam, że pisma pisze się w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, gdzie jedno wraz z podpisem i pieczęcią przyjmującego pismo pozostaje u składającego na dowód jego złożenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts