Upadek w pracy

Założył Laura, 13 sierpnia 2009 · 785 wyświetleń · strona 2 z 2

griszo
sprawedź po pierwsze czy nie minął termin na odwołanie po wtóre po prostu napisz np. Nie zgadzam się z decyzją ZUS z dnia .... dotyczacą nie uznania uszczerbku na zdrowiu i krótko uzasadnij, i wyślij , w terminie oczywiście. Termin w decyzji jest prawdopodobnie 14 dniowy , obawiam się że masz juz posprzątane.
Laura
Nie, czas na odwołanie się jeszcze mam gdyż ztego co się orientuję jest na to 14 dni od momentu otrzymania pisma a ja je otrzymałam 20.09. Zastanawia mnie jeszscze jedna kwestia. Pismo które otrzymałam z ZUS dotyczy procentowego uszczerbku na zdrowiu i tylko jedno zdanie, że ustalono 0%. A gdzie jakieś wyjaśnienie czy uznano to zdarzenie za wypadek w pracy?I czy jeżeli uszczerbek ustalono na zero to moge się czegoś domagać. Tak jak napisałam wcześniej chodzi mi o wyrównanie zwolnienia czyli z tego co się tu zorientowałam o zasiłek wypadkowy. A czy mogesię powołać na decyzję PZU gdzie przyznano mi 3% na biodro i 3%na stłuczony piszczel? Wypadek miał miejsce w maju,nie miałam złamań, trudno żeby do dzisiaj były jakieś ślady.
griszo
Pracodawca ma ci dopłacić do zwolnienia bo wypadek jest uznany protokołem i do niego po wyrównanie , chyba że masz działanośc i robi to ZUS. Zero oznacza zero , odwołac sie mozna od nie przyznania świadczenia odszkodowawczego..., dokumenty z PZU co najwyżej pomocne , lekarze orzecznicy ZUs sa inni niz w firmach ubezpieczeniowych i nie obliguje jednych opinia drugich.
szkoda

Laura napisał(a):

Może i mylę bo się nie znam ale moje pytanie było czy cokolwiek mi się z ZUSu nalezy czy niestety nic, a jeżeli nic, to po co w ogóle ta cała procedura związana z wypełnianiem dokumentacji wypadku w pracy itp.

Co do zasady należy się jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu o ile taki zostanie stwierdzony przez lekarza orzecznika ZUS.

szkoda

Laura napisał(a):

Nie, czas na odwołanie się jeszcze mam gdyż ztego co się orientuję jest na to 14 dni od momentu otrzymania pisma a ja je otrzymałam 20.09. Zastanawia mnie jeszscze jedna kwestia. Pismo które otrzymałam z ZUS dotyczy procentowego uszczerbku na zdrowiu i tylko jedno zdanie, że ustalono 0%. A gdzie jakieś wyjaśnienie czy uznano to zdarzenie za wypadek w pracy?I czy jeżeli uszczerbek ustalono na zero to moge się czegoś domagać. Tak jak napisałam wcześniej chodzi mi o wyrównanie zwolnienia czyli z tego co się tu zorientowałam o zasiłek wypadkowy. A czy mogesię powołać na decyzję PZU gdzie przyznano mi 3% na biodro i 3%na stłuczony piszczel? Wypadek miał miejsce w maju,nie miałam złamań, trudno żeby do dzisiaj były jakieś ślady.

1) Można wnieść o doręczenia orzeczenia lekarza orzecznika i tabel na których się opierano;

2) Tak.