iwona23 Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 podczas gdy podnosiłam karton z podłogi coś mi "strzeliło" w kolanie. Byłam u ortopedy i stwierdził uszkodzenie łękotki bocznej, wystawił zwolnienie na 2 tygodnie, mam za tydzień się zgłosić na kontrol i najprawdopodobniej będę miała robioną artroskopię, Pracodawca powiedział mi, że to nie był wypadek przy pracy, gdyż karton ten który podnosiłam nie ważył więcej niż jest dozwolone. Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Nie ma znaczenia ciężar, skoro mógł przyczynić się do urazu.Pracodawca ma powołać zespół powypadkowy, który zbada okoliczności i przyczyny zdarzenia i dokona prawnej kwalifikacji – tzn. określi czy to jest wypadek przy pracy czy nie. 2001.06.19 wyrok SN II UKN 419/00 OSNP 2003/5/136 "Nadmierny wysiłek pracownika przy dźwiganiu ciężarów może być uznany za zewnętrzną przyczynę wypadku przy pracy, także wtedy, gdy przestrzegane były normy określone w rozporządzeniu Ministrów Pracy i Opieki Społecznej oraz Zdrowia z dnia 1 kwietnia 1953 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników zatrudnionych przy ręcznym dźwiganiu i przenoszeniu ciężarów (Dz. U. Nr 22, poz. 89)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona23 Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Byłam w ZUSie i tam mi powiedzieli, że to kwalifikuje się jako wypadek w pracy. Ale dziekuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian120 Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Maz mial zawal serca podczas pracy gdy jechal ciezarowka . Ma 28 lat. Czy to kfalifikuje sie do wypadku przy pracy ? Czy nalezy mu sie 100% chorobowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Potrzebna dobra opinia lekarska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Damian120 wrote:Maz mial zawal serca podczas pracy gdy jechal ciezarowka . Ma 28 lat. Czy to kfalifikuje sie do wypadku przy pracy ? Czy nalezy mu sie 100% chorobowego?Zdarza się, ze zawał serca jest traktowany jako wypadek przy pracy, ale jest to skomplikowane i wymaga dokładnego zbadania okoliczności i przyczyn zawału. Na pewno bardzo wżna będzie opinia lekarza.100% świadczenia chorobowego przysługuje w przypadku uznania zdarzenia za wypadek przy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi