Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odmowa z ZUS ,że to był bezpodstawnie uznany wypadek przy pracy

dora32
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W marcu tego roku uległam wypadkow w pracy takiemu iż przy podnoszeniu koszyka z cukierkami żle go chwyciłam wyślizgną mi się z ręki w tym momeńcie szczeliło mi w kręgosłupie lędzwiowym i upadłam całym ciałem na ziemię dalej już pomagały mi koleżanki w pracy do końca zmiany myślałam że mi to przejdzie ale niestety nie, wzięłam serię zastrzyków i dalej był ogromny ból,dalej udałam się do specjalisty który mnie skierował na TK w tym wyniku wyszło że mam dyskopatię L1-S5 i że mam odzsczepiony fragment kostny wielkości ok.7x2mm.Gdy wziełam ten wynik stwierdziłam że zgłoszę to u bhpowca w pracy on uznał to jako wypadek wysłal papiery do ZUS a oni mi odpisali między innymi iż ; W przedmiotowej sprawie brak istotnej przesłanki do uznania zdarzenia za wypadek przy pracy ponieważ przyczyna zewnętrzna nie pochodziłaz zewnątrz organizmu i nie znajdowała się po za pracownikiem.Jak wynika z całokształtu zebranej dokumentacji powypadkowej okoliczności wskazyją na wewnętrzną przyczynę zdarzenia tkwiącą w organiżmie. Mało tego to jeszcz dopiswali mi że według zapisów z kartotek lekarskich urazowi uległam w domu przy dżwignięciu wersalki 5 miesięcy wcześniej. ponadto w zaświadczeniu o stanie zdrowia brak adnotacji dotyczącej wypadku przy pracy

W tym przypadku polecam odwołać się do sądu pracy - istnieje przyczyna zewnętrzna- kosz z cukierkami i jego wypadnięcie z rąk czemu za zwyczaj toeważyszy cheć odruchiowa pochwycenia tego przedmiotu i w tym momencie mogło dojśc do udarowego przeciążenia kręgosłupa. na mój gust sprawa do wygrania przed Sądem Pracy - tylko należy znmiescić się w terminie od wydania decyzji.

Na spodzie decyzji jest pouczenie o sposobie odwołania i terminie oraz gdzie. Musisz napisać uzasadnienie z czym sie nie zgadzasz , załączyć kopie dokumentow potwierdzajacych wypadek i wnieść o zmianę decyzji ZUS.Jest to postępowanie bezpłatne. Zawsze miożysz je złożeyć w Sądzie Rejonowym najbliższym tobie- trafi do właściwego sądu i wydziału Najczęściej Wydział IV Pracy i ubezpieczeń społecznych. przy SR