Jump to content
Forum Odszkodowania

Odmowa z ZUS ,że to był bezpodstawnie uznany wypadek przy pracy

dora32
 Share

Recommended Posts

Witam chciałam się dowiedzieć dlaczego ZUS mnie tak załatwił stwierdził iż bhapowiec bezpodstawnie uznał mi wypadek przy pracy . chciałabym się odwołać ale nie wiem czy mam jakiekolwiek szanse.

Może troche wiecej szczegółów dotyczacych zdarzenia opisu, czasem nawet Zus miewa rację, choc rzadko, zapewne napisano że nie ma zwiazku z pracą, lub że brak przyczyny zewnetrznej??

W marcu tego roku uległam wypadkow w pracy takiemu iż przy podnoszeniu koszyka z cukierkami żle go chwyciłam wyślizgną mi się z ręki w tym momeńcie szczeliło mi w kręgosłupie lędzwiowym i upadłam całym ciałem na ziemię dalej już pomagały mi koleżanki w pracy do końca zmiany myślałam że mi to przejdzie ale niestety nie, wzięłam serię zastrzyków i dalej był ogromny ból,dalej udałam się do specjalisty który mnie skierował na TK w tym wyniku wyszło że mam dyskopatię L1-S5 i że mam odzsczepiony fragment kostny wielkości ok.7x2mm.Gdy wziełam ten wynik stwierdziłam że zgłoszę to u bhpowca w pracy on uznał to jako wypadek wysłal papiery do ZUS a oni mi odpisali między innymi iż ; W przedmiotowej sprawie brak istotnej przesłanki do uznania zdarzenia za wypadek przy pracy ponieważ przyczyna zewnętrzna nie pochodziłaz zewnątrz organizmu i nie znajdowała się po za pracownikiem.Jak wynika z całokształtu zebranej dokumentacji powypadkowej okoliczności wskazyją na wewnętrzną przyczynę zdarzenia tkwiącą w organiżmie. Mało tego to jeszcz dopiswali mi że według zapisów z kartotek lekarskich urazowi uległam w domu przy dżwignięciu wersalki 5 miesięcy wcześniej. ponadto w zaświadczeniu o stanie zdrowia brak adnotacji dotyczącej wypadku przy pracy

W tym przypadku polecam odwołać się do sądu pracy - istnieje przyczyna zewnętrzna- kosz z cukierkami i jego wypadnięcie z rąk czemu za zwyczaj toeważyszy cheć odruchiowa pochwycenia tego przedmiotu i w tym momencie mogło dojśc do udarowego przeciążenia kręgosłupa. na mój gust sprawa do wygrania przed Sądem Pracy - tylko należy znmiescić się w terminie od wydania decyzji.

mam na to jeszcze 13 dni naprawdę mam szanse na wygranie tej sprawy . Tylko jak mam się odwołać co mam zrobić , gdzie się udać kto mi pomoże

Na spodzie decyzji jest pouczenie o sposobie odwołania i terminie oraz gdzie. Musisz napisać uzasadnienie z czym sie nie zgadzasz , załączyć kopie dokumentow potwierdzajacych wypadek i wnieść o zmianę decyzji ZUS.Jest to postępowanie bezpłatne. Zawsze miożysz je złożeyć w Sądzie Rejonowym najbliższym tobie- trafi do właściwego sądu i wydziału Najczęściej Wydział IV Pracy i ubezpieczeń społecznych. przy SR