majkel109 Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Mam pytanie odnośnie urazu psychicznego jakiego osoba doznała w pracy na wskutek napadu. Aktualnie jest na zwolnieniu lekarskim moje pytanie brzmi : czy jest to wypadek przy pracy i czy należy się odszkodowanie z tego tytułu ZUS , PZU. Jak powinno być naliczone L4 to znaczy czy powinno być płatne 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Ustawa o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz.U.09.167.1322 )definiuje "uraz" jako uszkodzenie tkanek ciała lub narządów człowieka wskutek działania czynnika zewnętrznego, ale moim zdaniem uraz psychiczny powstały na wskutek wypadku kwalifikuje zdarzenie jako wypadek przy pracy. Moim zdaniem napad z bronią w ręku może być takim przeżyciem.Jest takie pojecie jak zespół stresu pourazowego- to zespół specyficznych symptomów, które mogą pojawić się u ludzi po przeżyciu ekstremalnego zdarzenia. Poza tym Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania. ( D.U.02.234.1974) W OCENIE PROCENTOWEJ STAŁEGO LUB DŁUGOTRWAŁEGO USZCZERBKU NA ZDROWIU podaje: A. Uszkodzenia głowy 10. ujawnienie się psychozy w następstwie ciężkiego Dlatego myślę, że nalezy zgłosić pracodawcy to zdarzenie i poprosić o sporządzenie dokumentacji powypadkowej. Jeśli będzie to uznane za wypadek przy pracy wówczas chrbowe płatne będzie 100% podstawy wymiaru i po zakończeniu leczenia i rehabilitacji będzie można starać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi