Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek w pracy, praca w wykopie do głębokości 1m.

jaku
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas pracy w (demontażu rury) w wykopie od skarpy wykopu oderwał się kawałek betonowego krawężnika chodnikowego i spadł mi na rękę. W wyniku tego doznałem pęknięcia kosci przedramienia. Ale niestety podpisałem protokół powypadkowy trochę niekorzystny dla mnie. Pracodawca uznał te zdarzenie za wypadek przy pracy, lecz w pkt. 5 Ustalono następujące przyczyny wypadku: -niezabezpieczenie ścian wykopu, -rutyna lekcewazenie zagrazenie, -brak nadzoru nad pracą monterów w terenie. Oraz dalej w tym samym punkcie. -stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy....itd...- -niewypełnianie obowiązku nadzoru,tolerowanie niebezpiecznych metod pracy ze strony osób kierujących pracownikami-mistrza, kierownika działu.Naruszone przepisy art 212 kodeksu pracy ...itd. Jedna k jest też zapis w protokole, który juz podpisałem: - stwierdzono , że wyłaczną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika następujących przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia spowopdowane przez niego umyślnie lub w skutek jego niedbalstwa (wskazać dowody)4)

Rażące naruszenie przepisów bhp przez poszkodowanego nie było wyłączną przyczyną wypadku przy pracy , drugą przyczyną był brak nadzoru." Dodam jeszcze,że "nie stwierdzono stanu nietrzeźwości"

Mam pytanie czy po zakończeniu leczenia będę mógł się starać o odszkodowanie i czy otrzymam L-4 płatne 100%?Pracodawca uznał wypadek przy pracy ,a co na to ZUS?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tio nie jest zapis protokołu tylko zdanie ze wzoru urzedowego, takie zdanie jest w każdym protokole - zauważ że w nawiasie jest napisana konieczność wskazania dowodów) nawet jeżeli jedną z przyczyn było z twojej strony lekceważenie zagrożenia to nie jest to , czytając opis jedyna przyczyna. Zatem protokół jest dla Ciebie korzystny.Za L$ otrzymasz zasiłek 100@ wypadkowy od dnia zwolnienia do jego zakończenia i nie trzeba tu czekać na zakoćzenie leczenia. Po leczeniu zaś i po złożeniu wniosku do pracodawcy o wysyłke dokumentacji do ZUS celem stwierdzenia uszczerbku i wypłaty odszkodowania , pamietaj o przedstawieniu zaświadczenia o stanie zdrowia N9 ( ważny 30 dni od wystawienia). Potem ZUS wyznaczy termin komisji i na niej orzeknie, orzeczenie otrzymasz pocztą.

• 10 miesięcy temu...
Jednorazowe odszkodowanie z ZUS nie należy się wówczas jeśli wyłączną przyczyną zaistnienia wypadku była wina umyślna lub rażące niesbalstwo pracownika. Tutaj co najwyżej można mówić o współprzyczynie.