jaku Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 Podczas pracy w (demontażu rury) w wykopie od skarpy wykopu oderwał się kawałek betonowego krawężnika chodnikowego i spadł mi na rękę. W wyniku tego doznałem pęknięcia kosci przedramienia. Ale niestety podpisałem protokół powypadkowy trochę niekorzystny dla mnie. Pracodawca uznał te zdarzenie za wypadek przy pracy, lecz w pkt. 5 Ustalono następujące przyczyny wypadku: -niezabezpieczenie ścian wykopu, -rutyna lekcewazenie zagrazenie, -brak nadzoru nad pracą monterów w terenie. Oraz dalej w tym samym punkcie. -stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy....itd...- -niewypełnianie obowiązku nadzoru,tolerowanie niebezpiecznych metod pracy ze strony osób kierujących pracownikami-mistrza, kierownika działu.Naruszone przepisy art 212 kodeksu pracy ...itd. Jedna k jest też zapis w protokole, który juz podpisałem: - stwierdzono , że wyłaczną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika następujących przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia spowopdowane przez niego umyślnie lub w skutek jego niedbalstwa (wskazać dowody)4)Rażące naruszenie przepisów bhp przez poszkodowanego nie było wyłączną przyczyną wypadku przy pracy , drugą przyczyną był brak nadzoru." Dodam jeszcze,że "nie stwierdzono stanu nietrzeźwości"Mam pytanie czy po zakończeniu leczenia będę mógł się starać o odszkodowanie i czy otrzymam L-4 płatne 100%?Pracodawca uznał wypadek przy pracy ,a co na to ZUS?Z góry dziękuję za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
griszo Posted November 2, 2010 Share Posted November 2, 2010 Tio nie jest zapis protokołu tylko zdanie ze wzoru urzedowego, takie zdanie jest w każdym protokole - zauważ że w nawiasie jest napisana konieczność wskazania dowodów) nawet jeżeli jedną z przyczyn było z twojej strony lekceważenie zagrożenia to nie jest to , czytając opis jedyna przyczyna. Zatem protokół jest dla Ciebie korzystny.Za L$ otrzymasz zasiłek 100@ wypadkowy od dnia zwolnienia do jego zakończenia i nie trzeba tu czekać na zakoćzenie leczenia. Po leczeniu zaś i po złożeniu wniosku do pracodawcy o wysyłke dokumentacji do ZUS celem stwierdzenia uszczerbku i wypłaty odszkodowania , pamietaj o przedstawieniu zaświadczenia o stanie zdrowia N9 ( ważny 30 dni od wystawienia). Potem ZUS wyznaczy termin komisji i na niej orzeknie, orzeczenie otrzymasz pocztą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaku Posted November 2, 2010 Author Share Posted November 2, 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Jednorazowe odszkodowanie z ZUS nie należy się wówczas jeśli wyłączną przyczyną zaistnienia wypadku była wina umyślna lub rażące niesbalstwo pracownika. Tutaj co najwyżej można mówić o współprzyczynie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now