monika.chmielewska3 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 mialam wypadek przechodzilam na pasach z 6 letnim synem z duza pretkoscia najechal na nas samochod kierowca okazal sie starszy pan ok 80 ja jestem cala polamana a syn zmarl w3 dobie wzielam firme ktora zalatwia mi odszkodowanie z ooc adwokat tego pana byl u mnie i powiedzial ze ten sprawca poszedl na samoukaranie w prokuraturze 2 lata w zawieszeniu na 5 zaproponowal mi zebym sie nie odwolala od tego wyroku i chcial dac mi 20000 zl nie wiem czy wziac czy zaczekac do sprawy moze sad mu przyzna wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika.chmielewska3 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 czy moglby mi ktos doradzic co mam zrobic z tym sprawca czekac do sprawy czy wziasc od niego pieniadze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cindy22 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Czekaj do sprawy, takie jest moje oficjalne zdanie, 20.000 smieszna kwota, przecież nikt nie wróci Ci życia dziecka. Wiem że za zgon płacą mniej niz za uczszerbek na zdrowiu. Ale i tak nalezy Ci się wiecej, co to za firma która w takiej sytuacji idzie na ugodę ze sprawcą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika.chmielewska3 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 to nie firma firma zajmuje sie odszkodowaniem i zadoscuczynieniem z oc sprawcy a on czyli adwokat tego sprawcy do mnie przyszedl i w zamian ze nie zloze odwolania od wyroku tego ze on poszedl na samoukaranie i chcial wreczyc mi te 20000 jako zadoscuczynienie powiedzial ze moze mi dac jao darowizne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 witam..jednym slowem tak jak poprzednicy smieszna kwota!!! wiem ze firmy zajmujace sie"walczeniem"o odszkodowania w takich sprawach moga wywalczy sporo wiecej bo ponoc nawet do 200.000zl ale zadnym przykladem nie moge tego poprzec tak slyszalem tylko od znajomego... wiec odradzam wzieciantakiej kwoty Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 witam..jednym slowem tak jak poprzednicy smieszna kwota!!! wiem ze firmy zajmujace sie"walczeniem"o odszkodowania w takich sprawach moga wywalczy sporo wiecej bo ponoc nawet do 200.000zl ale zadnym przykladem nie moge tego poprzec tak slyszalem tylko od znajomego... wiec odradzam wzieciantakiej kwoty Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika.chmielewska3 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 nie chodzi mi o to co wywalczy firma bo firma wywalczy z oc ja sie pytam czy oprócz tego co zalatwia firma moge przyjac odtego sprawcy tz zadoscuczynienie przekazane jako darowizne tylko sprawcy zalezy na tym zeby nie zlozyc odwolania od wyroku ktorym sam sie ukaral poszedl na samoukaranie w prokuraturze jeszcze nie bylo sprawy w sadzie ico robic o co w tym chodzi ze on chce mi dac te pieniadze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cindy22 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 aha słuchaj no to w takim razie od Ciebie zalezy czy jako zadoścuczynienie bólu i cierpienia jakie przezyłaś przez tego człowieka wystarczy Ci 20.000 zł czy Twoim zdaniem lepsze byłoby żeby siedział za kratkami. Ja na Twoim miejscu wolałabym żeby siedział, pomyśl że znowu może komuś wyrządzić krzywdę. Wiem, że jeśli zdecydujesz sie na wzięcie tej kwoty i podpiszesz dokument którego do końca nie zrozumiesz lub nie przeczytasz mozesz nieumyslnie podpisać ugodę ze sprawcą a wtedy zostaniesz tylko z ta kwotą, bo nie bedziesz mogła dochodzić odszkodowania z OC sprawcy. To jest Twoja decyzja tylko żebyś to dobrze przemyślała.P.S. Doradz sie kogoś nawet firmy, która pomaga ci odzyskać odszkodowanie z OC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter.pl Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Witam, Twój przypadek zdarza się raczej rzadko, a odpowiedzi cindy22 i piotreek nie dotyczą jednak tego o co pytasz, więc postaram się odpowiedzieć na temat i jasno. Pieniądze jakie chce Ci zaoferować sprawca nie są nawiązką, bo taką może zasądzić wyłącznie sąd. Nie można również tego rodzaju świadczenia uznać za zapewnienie wstrzymania się od podjęcia jakichkolwiek działań proceduralnych w sprawie karnej. Tak przyznane pieniądze stanowiłyby, ja zresztą napisałaś, darowiznę i musiałabyś od tego zapłacić podatek. Oczywiście, nikt nie zakazuje przyjmowania darowizny od innych osób, ale jeśli chcesz taką darowiznę przyjąć to sporządźcie na tę okoliczność umowę darowizny, bo w przeciwnym razie ty możesz inaczej interpretować to świadczenie, a sprawca i jego pełnomocnik także inaczej. To może powodować niepotrzebne niedomówienie i problemy dla Ciebie. Ale możesz przyjąć te pieniądze, ale wyłacznie pod warunkiem, że będzie to udokumentowane na piśmie, z którego to pisma będzie wynikało, że stanowi to częściową rekompensatę za doznaną krzywdę, bez zrzeczenia się dalszych Twoich roszczeń, zaś na zaspokojenie roszczenia przez samego sprawcę ubezpieczyciel sprawcy nie wyraził zgody.W taki sposób nie zamkniesz sobie drogi to dalszych roszczeń wobec ubezpieczyciela sprawcy. Jeśli jednak miałabyś podpisać dokument, w wyniku którego przyjęcie tych pieniędzy wiązałoby się ze zrzeczeniem się roszczenia to nie rób tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika.chmielewska3 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 ale jezeli nie wezme tych pieniedzy to na sprawie sad moze przyznac mu wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter.pl Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 jesli spiszecie umowę darowizny to w żaden sposób nie moze to wpłynąć na to co zasądzi sąd. Poza tym sąd w sprawie karnej nie sugeruje się wypłaconymi pieniędzmy nawet przedsądowo, ale nie sądzę, aby zasądził więcej niż tę kwotę - zwykle sądy nie lubią orzekać w sprawach karnych kwestii cywilnych. Co innego w sprawie cywilnej - tutaj sąd może potraktować taką dobrowolną zapłatę na poczet tego co mógłby zasądzić, ale to wszystko zależy od tego jak zostanie sporządzona umowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi