mateusz001 Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 (tak z ciekawości zapytam)W wieku 4 lat doznałem poważnego urazu oka (rana rogówki). Wypadek nastąpił podczas zabawy z rówieśnikami. Przeszedłem długą drogę rekonwalescencji, ale żadnego odszkodowania nie otrzymałem. Nie wiem dokładnie dlaczego, podobno były jakieś przeszkody prawne ku temu. Ciekaw jestem czy po 23 latach mam jakiekolwiek prawo ubiegać się o odszkodowanie? Dodam tylko, że uraz rogówki spowodował 70 % ubytku w widzeniu. Ten stan utrzymuje się do dziś.Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Szkodę można było likwidować z wszekich ubepzieczeń dobrowolnych NNW, a te przedawniają się po 3 latach od zaistniania szkody. Oczywiście teoretycznie mogłoby nie dojść do przedawnienia, gdyż bieg przedawnienia przerywa się podczas zgłoszenia szkody i biegnie na nowo od czasu otrzymania odpowiedzi. W praktyce rozczczenia o naprawienie szkody jest przedawnione. Zgodnie z art. 819 § 1 k.c. roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech. Bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do ubezpieczyciela przerywa się także przez zgłoszenie ubezpieczycielowi tego roszczenia lub przez zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem. Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia, w którym zgłaszający roszczenie lub zdarzenie otrzymał na piśmie oświadczenie ubezpieczyciela o przyznaniu lub odmowie świadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi