bidulka Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Witam, proszę o radę jestem po wypadku w pracy , wypadek uznany , chce wystąpić o odszkodowanie i zadośćuczynienie od pracodawcy . Czy skierować pismo do pracodawcy - pismo przedprocesowe z roszczeniem , czy od razu do Sądu, ale do Sądu Pracy czy do Sądu cywilnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bidulka Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 rozumie że reprezentujesz jakąś firmę prawniczą. Z jakiego miasta jest firma i jakie koszty pobiera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 jeśli wypadek jest uznany to proponuję jednak zacząć pomału i "po dobroci" od wysłania go do pracodawcy. zaczyna się od organu właściwego i dopiero jeśli wystąpią kłopoty, brak porozumienia, odmowa - wtedy angażuje się sąd.Osoby biegające do sądu zanim jeszcze zapytają samego zainteresowanego (pracodawcę) - zwykle nie są najlepiej postrzegane przez sąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bidulka Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Tak tez myslałam. Dziękuję. Chce wystąpić o odszkodowanie i zadośćuczynienie. Ale mam dalsze pytania: czy poniesione już i udokumentowane koszty leczenia, wyliczone od dnia wypadku straty w dochodach zalicza się jako odszkodowanie ? czy te dwie sprawy łączy się w roszczeniu jako odszkodowanie art. 361 § 1 k.c ? A co z zadośćuczynieniem czy kwotę powinnam obliczyć orientacyjnie - przyznany uszczerbek x np.2000 ( z tego co czytałam to tak liczą Sądy) i czy zadośćuczynienie to art.445 k.c.? I kolejne pytanie jesli pracodawca a jest to państwowa firma nie zgodzi się na ugodę mnie satysfakcjonującą to do jakiego Sądu składać pozew - Sąd Pracy czy Cywilny ? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bidulka Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 nie interesują mnie firmy ściągające odszkodowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 postów nie widać bo zostały zgłoszone jako spam i reklama.. takie posty jak Twoje są usuwane, bo reklama kosztuje i to nie miejsce na nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renek Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 ...najpierw do pracodawcy. Napisać i opisać zdarzenie...dołączyć odpowiednie zaświadczenia i dokumenty (kopie). We wniosku o wypatę świadczenia określić żądaną kwotę (rrozsądną np, 1000zł za 1% uszczerbku na zdrowiu) i termin wypłaty świadczenia (30 dni od daty doręczenia).Opatrzeć klauzulą, że w razie negatywnego załatwienia roszczenia sprawa będzie skierowana do rozpatrzenia sądowego. Zatrzymać dla siebie kopię pisma z pokwitowaniem odbioru. Jeśli odpowiedź będzie negatywna lub niezadawająca najpierw założyć sprawę ugodową (sąd cywilny np.rejonowy). To przerywa jednocześnie okres przedawnienia. A dopiero póżniej, jeśli nie dojdzie do ugody, można złożyć sprawę w sądzie cywilnym. To jednak wiązę się z opłatą %% od sumy żądanej od pozwanego. ....a zrobisz jak chcesz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bidulka Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Dzięki , tak też zrobię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi