schannel Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Bardzo proszę o pomoc w problemie czy mogę i w jaki sposób mogę odwołać się od orzeczenia lekarskiego wydanego przez lekarza PZU. Podczas lekcji wf syn uległ wypadkowi i doznał złamania obojczyka z przemieszczeniem odłamkowym. Przeszedł operację w pełnej narkozie i 4 miesiące jego potrzaskany obojczyk podtrzymywany był drutem. Dwa tygodnie leżenia w szpitalu i prawie dwa miesiące chodzenia w gorsecie gipsowym zostało przez lekarza ocenione na 240 zł. Syn był ubezpieczony, posiadamy pełną dokumentację ze szpitala. Czy jest szansa, by dostać większe odszkodowanie? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 w podstawowym ubezpieczeniu szkolnym NNW ubezpieczyciel płaci tylko za trwały uszczerbek na zdrowiu i nie jest brane pod uwagę " Dwa tygodnie leżenia w szpitalu i prawie dwa miesiące chodzenia w gorsecie gipsowym "PZU płaci za złamanie obojczyka 4.5 % sumy ubezpieczenia określonej w umowie.Na jaką sumę ubezpieczony był syn w szkole ?jak doszło do tego wypadku i kto był winny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schannel Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Syn był ubezpieczony na sumę 12000zł. Trudno ustalić sprawcę, zdarzenie należy uznać za nieszczęśliwy wypadek. Dodam tylko, że zanim poprosiłam o orzeczenie lekarza ZUS, ubezpieczyciel wycenił kwotę odszkodowania na 700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 nie wiem czy dobrze rozumie ale czy był tak że na początku ubezpieczyciel chciał wypłacić 700 zł. odszkodowania a gdy pani poprosiła o orzeczenie lekarza PZU to teraz ubezpieczyciel chce wypłacić 240 zł ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schannel Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Taak, dokładnie tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 schannel wrote:Syn był ubezpieczony na sumę 12000zł. Trudno ustalić sprawcę, zdarzenie należy uznać za nieszczęśliwy wypadek. Dodam tylko, że zanim poprosiłam o orzeczenie lekarza ZUS, ubezpieczyciel wycenił kwotę odszkodowania na 700 zł.oczywiście że należy się odwołać od decyzji PZU ponieważ zaniżyli wysokość odszkodowaniaw tabeli PZU złamanie każdej kości obojczyka 4.5%czyli 120 zł x 4.5% = 540 zł i tyle minimalnie powinno wynosić odszkodowanie.PZU natomiast policzyło 2% za to złamanie i stąd kwota 240 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dropsik73 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Proszę o szybką odpowiedż. Złamałam nogę- Skośno spiralne złamanie trzonu kości goleni prawej w 1/3 dalszej. ( złamaniu uległy obie kości podudzia) .Leczone operacyjnie stabilizatorem zewnętrznym ( 6 śrub- jedna jeszcze została w kości) Złożyłam papiery o odszkodowanie do PZU- ubezpieczenie grupowe. Telefonicznie pan zaproponował mi pewną kwotę, lecz ja się nie zgodziłam bo było to mniej niż 10%. Powiedział,że w takim razie lekarz orzecznik oceni uszczerbek na zdrowiu. Prosiłam,że ja bym chciała być osobiście na komisji i rozmawiać z lekarzem, bo mam brzydkie blizny na nodze, noga boli i puchnie, jeszcze kuśtykam, no i muszę chodzić w długich spodniach przez te blizny i nie założę już nigdy spódniczki! Jednak za kilka dni wpłynęła kwota na moje konto równa 10%, żadnego pisma nie otrzymałam jeszcze. Moje pytanie: ILE FAKTYCZNIE POWINNAM MIEĆ PRZYZNANE PROCENT! Czy mogę odwoływać się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 dropsik73 wrote: Proszę o szybką odpowiedż. Złamałam nogę- Skośno spiralne złamanie trzonu kości goleni prawej w 1/3 dalszej. ( złamaniu uległy obie kości podudzia) .Leczone operacyjnie stabilizatorem zewnętrznym ( 6 śrub- jedna jeszcze została w kości) Złożyłam papiery o odszkodowanie do PZU- ubezpieczenie grupowe. Telefonicznie pan zaproponował mi pewną kwotę, lecz ja się nie zgodziłam bo było to mniej niż 10%. Powiedział,że w takim razie lekarz orzecznik oceni uszczerbek na zdrowiu. Prosiłam,że ja bym chciała być osobiście na komisji i rozmawiać z lekarzem, bo mam brzydkie blizny na nodze, noga boli i puchnie, jeszcze kuśtykam, no i muszę chodzić w długich spodniach przez te blizny i nie założę już nigdy spódniczki! Jednak za kilka dni wpłynęła kwota na moje konto równa 10%, żadnego pisma nie otrzymałam jeszcze. Moje pytanie: ILE FAKTYCZNIE POWINNAM MIEĆ PRZYZNANE PROCENT! Czy mogę odwoływać się? Warto zażądać doręczenia decyzji na piśmie i tabel na podstawie której przyznano tyle a nie inną wysokość uszczerbku na zdrowu. Wówczas skonsultować z innym lekarzem orzecznikiem i wnieść ewentualne stosowne odwołanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi