misiek2610 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 miałem wypadek w pracy i byłem na zwolnieniu 110 dni.skutki wypadku to otwarte złamanie paliczka dalszego palca 2,rana palca 3 z uszkodzeniem ścięgna prostownika palca,rana palca 4(palce ręki prawej,jestem prawo ręczny.zus dał mi 9% a pzu 6%.myślałem że to będzie odwrotnie.ale z tego co widzę to do pzu muszę pisać odwołanie,a co najciekawsze prosiłem o komisje lekarską.po miesiącu od złożenia dokumentów w pzu przez przypadek sprawdziłem stan konta i zobaczyłem że otrzymałem odszkodowanie bez wcześniejszego poinformowania.proszę o pomoc.z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 krystian80 wrote:patrzac na uszczerbek nza zdrowiu ewidentnie kwota zadośćuczynienia jest zanizona proponuje odwołanie ale dobrze uargumentowane zarówno do zus jak i pzu ma pan 30 dni od decyzji..prsze sie spieszyc jesli termin uplynal od komisji lekarskiej(7dni)1. Z ZUS i ubezpieczenia NNW nie należy się zadośćuczynienie2. Sprzeciw do orzeczenia lekarskiego ZUS składa się w terminie 14 dni od daty otrzymania orzeczenia, a nie 7 - na orzeczeniu jest stosowne pouczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2610 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 dziękuje wszystkim za zainteresowanie i porady.zus sobie odpuściłem,a do pzu napisałem odwolanie i czekam.wszystkiego dobrego w nowym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi