Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

REGRES UBEZPIECZENIOWY PZU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały problem z naszym kochanym PZU.. dwa miesiące temu mój NIEPEŁNOLETNI brat jechał rowerem do szkoły i spowodował wypadek na drodze. Przewrócił się na ulicę (ulica bez poboczy ani chodników-raczej wiejska asfaltówka) a jadący za nim samochód go potrącił po czym wylądował w rowie.. Kierowca samochodu miał wykupiony cały pakiet ubezpieczeń, więc powiedział mojemu bratu, że nie musi się o nic martwić i od razu wezwał karetkę oraz policję. Brat dostał mandat 100 zł za spowodowanie wypadku a karetka zabrała go do szpitala, ponieważ pękła mu jakaś kosteczka w łokciu i wymagana była natychmiastowa pomoc oraz operacja. I tu się zaczął problem.. Dwa tygodnie temu dostał pismo (a jest niepełnoletni), że Zakład Ubezpieczeń PZU żąda zapłaty ( w ciągu 14 dni a jeśli nie, sprawę skierują do sądu ) 8.000 zł z tytułu regresu ponad oparta o art. 43 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych itd. Wynika z tego, że mój brat musiałby prowadzić pojazd mechaniczny oraz zbiec z miejsca zdarzenia. Oczywiście napisaliśmy pismo odwołujące. Dzisiaj dostaliśmy kolejne pismo, że nadal musimy zapłacić pieniądze, ale tym razem na podstawie art. 828 Kodeksu Cywilnego. Czy taka sytuacja może mieć miejsce?? Czy PZU ma prawo żądać od niepełnoletniego chłopaka zapłaty 8.000 zł z tytułu regresu ?? Czy może zwrócić się po pomoc do prawnika?? Proszę o pomoc bo takie pieniądze dla moich rodziców w tej chwili są dużym problemem... Pozdrawiam..

witam,

przede wszystkim może napisz ile lat ma Twój brat? jezeli poniżej 13 lat, nie powinien dostać mandatu to raz, a dwa, regres jest możliwy, ale można się skutecznie odwoływać. Bowiem zgodnie z prawem niepełnoletniemu winy przypisać nie można.

odwołujcie się powołując na przepisy prawa.

pozdrawiam

• 3 lata później...

Witam,

Prawie trzy lata temu miałam wypadek (miałam 12 lat).

Jechałam rowerem i wymusiłam pierwszeństwo na skrzyżowaniu . Gdy zjawiła się policja żadne z moich rodziców nie zostało powiadomione. Chociaż podałam numery do mamy , taty oraz do domu.

Dwa tygodnie temu PZU przysłało wezwanie do zapłacenia odszkodowania (13 tys.).

Przez te trzy lata nic ani nikt nas nie powiadomił o tym że jest prowadzona sprawa o odszkodowanie .

Moi rodzice na drugi dzień pojechali na policje dowiedzieć się dla czego nie zostali powiadomieni o moim wypadku i dlaczego nie odwieźli mnie do domu po wypadku.Policjant powiedział że nie odwieźli mnie do domu bo pewnie nikogo nie było(a mieszkamy z dziadkami więc zawsze ktoś jest w domu).

Do tego wszystkiego od przyjścia tego listu mamy czas do 3 miesięcy.Na zebranie tych 13 tys.

proszę o pomoc bo dla moich rodziców również jest to duży wydatek.

Pozdrawiam.

Co do zasady Ubezpieczyciel ma prawo do żądania zwrotu wypłaconego odszkodowania. Warto jednak wystąpić do nich o wgląd do akt sprawy i ustalić kiedy dokonali wypłaty odszkodowania (dokładna data decyzji). Jeśli minęło więcej niż 3 lata od wypłaty to doszło do przedawnienia roszczenia regresowego i nic nie musisz płacić.

Czy w następstwie tego wypadku odniosłaś jakieś obrażenia? Jeśli tak to proszę o pilny kontakt, może uda się wywalczyć dla Ciebie odszkodowania, pomimo tego że wymusiłaś pierwszeństwo.

Kontakt przez stopkę poniżej.

Bezwzględnie należy się bronić, ponieważ sprawa trafi do windykacji- odpowie opiekun dziecka. Należy podważyć skutki przyjęcia mandatu przez dziecko- przyjęcie go skutkuje przyznaniem się do winy ze wszystkimi tego konsekwencjami- złożyć skargę do komendy wojewódzkiej policji lub prokuratury rejonowej oraz napisać odowłanie od decyzji ubezpieczyciela powołując się na nieważność czynności podjętych przez nieletniego- przyjęcie mandatu. To nie wina dziecka, które zrobiło jak chciała policja. Poza tym może tego dnia było ślisko i to właśnie mokra nawierzchnia spowodowała wyrotkę na rowerze?