madzik_291 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam,mam takie pytanie,otóz 14 grudnia zlamałam nogę przechodząc na przejściu dla pieszych,mąż zawiózł mnie na pogotowie,gdzie założono mi gips(okazało się,że to złamanie kostki bocznej i podudzia).Od tego czasu jestem na zwolnieniu lekarskim,zdjęcie gipsu i kontrolę mam wyznaczoną na 24 stycznia.Czy po zdjęciu gipsu nadal będę na zwolnieniu,czy od razu będę musiała wrócić do pracy?Jak starać się o odszkodowanie,gdy jestem objeta ubezpieczeniem grupowym w pracy przez SIGNAL IDUNA,kiedy złożyć wniosek-po zakończeniu leczenia?Czy jest sens składać tez wniosek o odszkodowanie do zarządcy drogi?Czy wypłata zadośćuczynienia jest w tym przypadku możliwa?Proszę o odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madzik_291 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam ponownie,poprostu przechodziłam przez przejście dla pieszych,było slisko i się przewróciłam,w wyniku tego złamałam nogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polamany Andrzej Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 madzik_291 wrote: Witam ponownie,poprostu przechodziłam przez przejście dla pieszych,było slisko i się przewróciłam,w wyniku tego złamałam nogę. Jeżeli pani ubezpieczenie obejmuje tzw. pakiet medyczny, to proszę złożyć do ubezpieczyciela stosowne dokumenty; kto u dzielił pierwszej pomocy, protokół z BHP z wypadku, wypisy ze szpitala i.t.d. Wszelkie informacje uzyska pani w dziale kadr w zakładzie w którym pani pracuje oraz u ubezpieczyciela. Po zdjęciu gipsu noga będzie niesprawna a wiec czeka panią dalsze zwolnienie lekarskie oraz rehabilitacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madzik_291 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Dziękuję za odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madzik_291 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Tak,muszę pobrać wniosek u pracodawcy ale czy czekać z jego złożeniem do końca leczenia czy mogę teraz?Z posiadanych dokumentów mam tylko ten z pogootowia o złamaniu,założeniu giipsu,przepisanych lekach.Po kontroli u ortopedy dostałam taką informację co i jak dla lekarza internisty w celu wystawienia zwolnienia.Następną kontrol i zdjęcie gipsu mam 24 stycznia.Czy zabrać ze sobą wszystkie dokumenty do lekarza i ten wniosek,żeby wypełnił?Czy zadośćuczynienia mogę dochodzić też od mojego ubezpieczyciela czy nie?Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Wniosek o wypłatę świadczenia z ubezpieczenia grupowego w Signal Iduna najlepiej złożyć po zakończeniu leczenia podstawowego. Zadośćuczynienie jest możliwe do uzyskania ale tylko od zarządcy chodnika / ulicy na której doszło do zdarzenia - należy ustalić czy zaszły przesłanki jego odpowiedzialności. Oprócz zadośćuczynienia istnieją również inne roszczenia możliwe do wyegzekwowania tj. odszkodowanie z tytułu kosztów leczenia, przejazdów, opieki, uszczerbku w dochodzie. Czy wypadek był wypadkiem w drodze z do pracy że musi Pani pobierać jakieś wnioski od pracodawcy? Jeśli tak to zakwalifikowanie wypadku jako wypadek w drodze z do pracy daje Pani prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100 % podstawy jego wymiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madzik_291 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 To nie było w drodze z ani do pracy bo w tym samym dniu poszłam na zwolnienie na dziecko:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madzik_291 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Przekazałam sprwę firmie odszkododawczej,ona dalej się tym zajmie.Napewno trochę to potrwa ale mam nadzieję,że będzie warto Z ubezpieczenia w pracy mogę się starać po zakończeniu leczenia. Pozdrawiam wszystkich i walczcie o swoje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTom33 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Moja mama złamała nogę w kostce na chodniku przy jej bloku. Jest tam chodnik który jest w opłakanym stanie, zgłaszaliśmy to do wspólnoty mieszkaniowej, ale cały czas twierdzą że to nie jest ich chodnik. W jaki sposób mogę sie dowiedzieć czyj jest i gdzie to zgłosić żeby uzyskać dla mamy odszkodowanie? Pani ze spółdzielni wspominała że bez karetki z miejsca wypadku nie mam szans nawet zaczynać się ubiegać o odszkodowanie. Czy to prawda? Sam wiozłem mamę po wypadku do szpitala i mogę potwierdzić gdzie to się stało. Proszę o pomoc i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Szanowny Panie, wypadki dotyczące potknięć na chodnikach wymagają potwierdzenia i szczegółowego udowodnienia, aby potwierdzić okoliczności, miejsce i przyczyny zdarzenia. W takich przypadkach konieczne jest wskazanie miejsca wypadku - najlepiej przez dokumentację zdjęciową uszkodzeń chodnika, udokumentowanie doznanych obrażeń dokumentacją medyczną oraz potwierdzenie zdarzenia zeznaniami naocznych świadków wypadku. Jeśli np któryś z sąsiadów widział zdarzenia i udzielił pomocy, ważne by sporządził stosowne oświadczenie, które będzie potwierdzeniem dla ubezpieczyciela, jeśli na miejscu wypadku nie interweniowała karetka pogotowia. Sporo informacji dotyczących tego typu roszczeń może Pan przeczytać w naszym Vademecum, także dotyczących sposobu zgłaszania roszczeń o odszkodowanie za potknięcie i stosownej dokumentacji. W kwestii podmiotu odpowiedzialnego - jeśli nie jest to wspólnota mieszkaniowa, dane dotyczące zarządcy lub właściciela terenu można uzyskać występując z wnioskiem do gminy lub urzędu miasta (zarządu dróg miejskich). W takich wypadkach ustalenie zarządcy, zgłoszenie szkody oraz jej likwidację dobrze powierzyć profesjonaliście - będzie w stanie sprawnie i rzetelnie przeprowadzić postępowanie o dochodzenie odszkodowania za wypadek Pana Mamy. Pozdrawiam Marta Sordon Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi