Crusher Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Witam serdecznie. Nie będę się rozpisywał. W lutym zeszłego roku miałem wypadek w pracy. W listopadzie ZUS wypłacił mi 9315 zł odszkodowania przyznając 15% uszczerbku na zdrowiu. Dzisiaj dostałem odszkodowanie z hestii ... 2000 zł i to w dwóch świadczeniach, z których się starałem ( 1300 i 700 ) Według mnie to skandal. Jestem ubezpieczony w Grupowym Ubezpieczeniu na Życie Pracowników i ich Rodzin " Hestia Rodzina". To co przeszedłem i to z czym borykam się do dziś aż do końca życia zostało wycenione w sumie na 2000 zł? W szpitalu leżałem jakieś 15 dni, miałem 2 operacje min. usunięcie zacmy w oku. Bardzo źle widzę na jedno oko.... Nie dostałem żadnego pisma dotyczącego kwoty odszkodowania. Dzwoniłem do Biura Obsługi i pani powiedziała, że bardzo często najpierw przychodzi przelew a później dopiero pismo. Proszę o wypowiedzi i ewentualną pomoc bądź rozwianie wątpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted January 7, 2011 Share Posted January 7, 2011 Pismo - decyzja powinno zostać dostarczone w ciągu kilku dni. Trzeba pamiętać, że świadczenie z ubezpieczenia NNW jest przyznawane za sam uszczerbek na zdrowiu, a nie za uciążliwości leczenia, ilość zabiegów operacyjnych itp. Może zatem okazać się, że nic więcej Pan już niedostanie, o ile trwały uszczerbek na zdrowiu został oceniony prawidłowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crusher Posted January 8, 2011 Author Share Posted January 8, 2011 Hmmm rozumiem ale w dalszym ciągu uważam, że cos jest nie tak. Za kazdy % uszczerbku na zdrowiu w Hestii jest ponad 500 zł. W Zus-ie przyznali mi 15%. Więc w hestii również uszczerbek powinien wynosić około 15%. Przypominam, że z dwóch świadczeń dostałem w sumie 2000 zł... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted January 10, 2011 Share Posted January 10, 2011 Warto wystąpić do Hestii o nadesłanie kopii orzeczenia lekarskiego i porównać z jakich punktów dokonano oceny i jakie następstwa wypadku wzięto pod uwagę. Różnica w wysokości trwałego uszczerbku na zdrowiu może wynikać z różnicy zastosowanych tabel przez ZUS i Ubezpieczyciela. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marks Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 ramnad wrote:Zdarzenie miało miejsce 05-08-2010. W auto którym byłem kierowcą i stałem za kobietą która wypuszczała z drogi podporządkowanej inne auto uderzył od tyłu sprawca kolizji.Przyjechała policja, ukarała sprawcę mandatem, dostaliśmy ( poszkodowani) notatkę policji.Moje pytania:1.Auto kupiłem 02-08-2010 czy mogę się starać o odszkodowanie z NW ( czy ono przechodzi razem z ubezpieczeniem OC poprzedniego właściciela auta) ?2.Jak dojść sprawiedliwej kwoty za szkodę na aucie ( auto z 2007 r 198 tyś przebiegu, ubezpieczyciel ( ERGO HESTIA) wycenił na ok 6 000 w serwisie autoryzowanym jak tylko zobaczyli wycenę szkody to powiedzieli że na pewno nie mniej niż 12 000 i na pewno będzie więcej jak rozbiorą auto, nawet mechanik w "garażu" stwierdził że za tyle to będzie bardzo ciężko to naprawić) Auto sprzedałem 25-08-2010 gdyż stwierdziłem że nie mam czasu na boksowanie się z ubezpieczycielem a czymś muszę jeździć ( kwota którą dostałem od ubezpieczyciela i za którą sprzedałem była niższa niż wartość rynkowa auta- mam rachunki)3. Jak dochodzić odszkodowania na osobie( od 01-08-2010 zacząłem własną działalność i to był pierwszy miesiąc kiedy "pracowałem" na siebie- a właściwie nie pracowałem, zwolnienie L 4 od 05-08-2010 do końca miesiąca, potem już nie brałem zwolnienia bo nic mi to nie dawało i tak musiałem sobie sam radzić.Proszę o jakieś wskazówki jak to załatwić, dziękuję i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts