Andgoma Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Witam Mam pytanie w sprawie kwoty wypłacanej za pozostałość pojazdu. Pojazd został wyceniony na kwotę 15400 złWartość odszkodowania 7300 zł, wartość pozostałości 8100 zł. Pozostałość sprzedałem za 5000 zł prywatnej osobie.Wg Mnie wartość dodatkowego odszkodowania powinna być 3100 zł, ale MTU wypłaciło Mi 2300 zł.Odszkodowanie wypłacane jest z OC sprawcy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Informacja o obniżeniu kwoty odszkodowania powinna być zamieszczona w decyzji, jeśli jej nie ma proszę wystąpić do MTU. Może wynikać to z faktu, że np. MTU w licytacji znalazło podmiot który był gotów zakupić pojazd za kwotę 5.800 zł. (8.100 zł. - 2.300 zł.), a Pani sprzedając za mniejszą kwotę nie może żądać dopłaty pełnej różnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andgoma Posted May 19, 2011 Author Share Posted May 19, 2011 Ale w decyzji nic takiego nie ma. Tym bardziej, że konsultanci na infolini poinformowali Mnie, że TU wystawia na licytację pojazdy powyżej 20000 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 W takim razie proszę wystąpić do nich z wezwaniem dopłaty 800 zł., załączając umowę kupna - sprzedaży samochodu na kwotę 5.000 zł., ewentualnie proszę wysłać pismo z uzasadnieniem obniżenia odszkodowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts