Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek samochodowy nie z mojej winy czy jest szansa na odszkodowanie?

nati79
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Na początku stycznia jadąc z córką samochodem wjechał w lewy bok mojego samochodu a dokładniej w drzwi od kierowcy samochód ciężarowy.Kierowca tego samochodu wyprzedzał mnie i stwierdził,że mnie nie widział i uderzył w moje auto.Pan przyznał się do winy i od razu napisał oświadczenie.Karetki nie wzywałam ponieważ wydawało mi się,że jest wszystko ok lecz kilka dni póżniej i tak trafiłam do lekarza.Okazało się,że mam uraz kręgosłupa i dwa tygodnie musiałam nosić kołnierz,oczywiście dostałam L4,rtg nie wykazało żadnych złamań czy pęknięć,dostałam skierowanie na rehabilitację ale niestety muszę na nią czekać ponieważ takie są polskie realia.W sumie L4 trwało 22 dni ale moje leczenie jeszcze nie jest ukończone.Niestety kręgosłup nadal mnie boli ale niestety chciałam wrócić do pracy bo boję się,że za długie chorowanie mogą mnie zwolnić.Czy mogę liczyć na jakieś odszkodowanie.Co po kolei zrobić?Dziękuję za pomoc

ZGŁOSIĆ SZKODĘ NA OSOBIE DO UBEZPIECZYCIELA OC SAMOCHODU SPRAWCY.....UBEZPIECZALNIE MAJĄ TAKIE SPECJALNE DRUKI ZGŁOSZENIA SZKODY.....DO TEGO DOŁĄCZAMY KSERO OŚWIADCZENIA SPRAWCY,RACHUNKI ZA LECZENIE,ZA DOJAZDY DO LEKARZY, HISTORIE CHOROBY(DOZNANYCH OBRAŻEŃ) OŚWIADCZENIE O DOZNANYM BÓLU (JAK WPŁYNEŁY OBRAŻENIA NA NASZE TERAŻNIEJSZE ŻYCIE I W PRZYSZŁOŚCI,NASZE OBAWY ITD) NO I PODAĆ KWOTĘ ZADOŚĆUCZYNIENIA,TAKĄ JAKĄ UWAŻAMY ZA STOSOWNĄ.....POZDRAWIAM

Ja proponowałbym ten fakt zgłosić organom ścigania (policja lub prokuratura). Możemy tu bowiem mieć do czynienia z wypadkiem drogowym a nie tylko ze zwykłą kolizją. TU po zgłoszeniu szkody może zwrócić się do sprawcy o potwierdzenie. Wystarczy, że sprawca nie odpowie i juz zaczną się problemy. Po przyjęciu zawaiadomienia przez organy ścigania, to na nich spocznie obowiązek wyjaśnienia sprawy zdarzenia drogowego i jego kwalifikacji prawnej. W czasie trwania postępowania należy szkodę zgłosić do TU sprawcy. Roszczenie może dotyczyć zarówno zadośćuczynienia jak i odszkodowania. Na wysokość tych świadczeń ma wpływ bardzo wiele czynników i wymienianie ich mija sie z celem. Na pewno warto skonsultować się z firmą zajmującą się tymi sprawami na codzień.

tak może pani zgłosić to organom ścigania i niech sporządzą notatkę...tylko tam może być ten sam problem....sprawca może się nie przyznać do winy.......a bólu nie da się ocenić kwotowo,bo zależy od wielu czynników pani życia,....

• 1 miesiąc temu...
nati79 wrote:
Witam.Na początku stycznia jadąc z córką samochodem wjechał w lewy bok mojego samochodu a dokładniej w drzwi od kierowcy samochód ciężarowy.Kierowca tego samochodu wyprzedzał mnie i stwierdził,że mnie nie widział i uderzył w moje auto.Pan przyznał się do winy i od razu napisał oświadczenie.Karetki nie wzywałam ponieważ wydawało mi się,że jest wszystko ok lecz kilka dni póżniej i tak trafiłam do lekarza.Okazało się,że mam uraz kręgosłupa i dwa tygodnie musiałam nosić kołnierz,oczywiście dostałam L4,rtg nie wykazało żadnych złamań czy pęknięć,dostałam skierowanie na rehabilitację ale niestety muszę na nią czekać ponieważ takie są polskie realia.W sumie L4 trwało 22 dni ale moje leczenie jeszcze nie jest ukończone.Niestety kręgosłup nadal mnie boli ale niestety chciałam wrócić do pracy bo boję się,że za długie chorowanie mogą mnie zwolnić.Czy mogę liczyć na jakieś odszkodowanie.Co po kolei zrobić?Dziękuję za pomoc
Roszczenie należy zgłosić do Ubezpieczyciela sprawcy szkody, załączając dokumentację medyczną i dokumenty potwierdzające odpowiedzialność.

W przypadku pytań zachęcam do skorzystania ze stopki poniżej.