daniel79 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 witam czy moge dochodzic roszczen za zniszczenie samochodu po potraceniu Sarny ktora wybiegla na droge ? jak tak to do kogo musze sie zwrocic z roszczeniami zwrotu kosztow naprawy smochodu ? prosze o pomoc czy jest taka mozliwosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Tylko wtedy można próbować dochodzić roszczeń, gdy na drodze nie był ustawiony znak "uwaga na dzikie zwierzęta". Wtedy na Policję i do Nadleśnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Odpowiedzialnym w takim przypadku jest zarządca drogi, ale należy udowodnić mu zaniedbanie w postaci nieustawienia znaków ostrzegawczych itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Nikomu nie odmawiam prawa do walki o odszkodowanie, ale zawsze mnie ciekawi jaka jest argumentacja na popracie tezy, że znak drogowy ostrzegający o zwierzynie leśniej zapobiegnie kolizji z sarną czy dzikiem. Jakby znaki miały taką moc, to nigdy na przejściach dla pieszych nie dochodziłoby do wypadków, tam sa przecież nie tylko znaki, ale i wyraźnie oznaczone przejścia, a mimo to i tak dochodzi do potrąceń. Chyba nikt nie myśli,. że skuteczność hamulców wzrasta za znakiem. Zakłądając nawet, że zwiększamy czujność a napięte mięśnie są w stanie zareagować dwukrotnie szybciej i obniżymy czas reakcji o połowę, to przy 90km/h (25m/s) droga zatrzymania skróci się raptem o 12,5 m, więc wybiegającą przed maskę sarnę i tak zgarniemy. Jak ktoś woli bardziej obrazowo - czy trudniej mi będzie trafić zza krzaka w przejeżdżające auto gdy postawię 100m wcześniej przy drodze tablicę UWAGA NIEBEZPIECZEŃSTWO UDERZENIA KAMIENIEM! ? a sarna czy dzik biegają pewnie szybciej niż ja rzucam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi