ciupaa Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Witam ! Pytanie dotyczy wypadku w którym uczestniczyłem. W samochodzie jechało 4 osoby . Samochodem kierowałem ja , natomiast Samochód należy do mojego kolegi, który w czasie wypadku siedział obok jako pasażer. .Wypadek był z mojej winy .Zasnąłem za kierownicą , zjechałem z drogi i uderzyłem w drzewo . W wyniku wypadku wszyscy doznaliśmy obrażeń. Kto powinien dochodzić roszczeń z ubezpieczenia OC NW / ja - kierowałem ,czy kolega- właściciel samochodu / ? Bardzo proszę o wytłumaczenie, jak postępować w danej sytuacji. Z poważaniem Andrzej C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Pan jako sprawca może dochodzić świadczenia z ubezpieczenia NNW.Pozostali pasażerowie w tym właściciel samochodu ma prawo do świadczeń z NNW oraz prawo do odszkodowania i zadośćuczynienia z ubezpieczenia OC samochodu którym jechaliście. W przypadku pytań zachęcam do skorzystania ze stopki poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi